Deelnemers

Welke ondernemers hebben zich aangemeld of zijn voorgedragen?

Kijk hier welke bedrijven of instelling zich al hebben aangemeld voor de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek 2020.

En lees hieronder wát ze doen (of van plan zijn) op het gebied van Mens, Milieu en Maatschappij:

Purely Handmade, Sassenheim - Houtbewerking
Ioannis Roumeliotis / 0621945324
Activiteiten op het gebied van MENS:
Offers woodworking workshops of traditional joinery.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Use only city wood around bollenstreek and used wood, that means that we do not destroy forests. We use only non toxic finishes and 100% natural oils. We carefully select plastic,paper,saw dust from the trash. We give the saw dust for eco toilets. We donate 10% to local organizations.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
We donate 10% of our income to local organizations and we are willing to invest in plastic recycling in the future.

Duurzaam project:
Furniture from wood out of bollenstreek with no chemicals added. Looking to launch a recycling project.

INNOVATIE:
Use only city wood. Save the forests. Use non toxic oils save the earth.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Bring back traditional joinery
Fotovan Kampen, Noordwijk - detailhandel
Thomas Steenvoorden / 071 361 2176
Activiteiten op het gebied van MENS:
toelichting volgt

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
toelichting volgt

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
toelichting volgt

Duurzaam project:
toelichting volgt

INNOVATIE:
toelichting volgt
Andere redenen om de prijs te winnen:
Hotel Van der Valk Sassenheim-Leiden, Sassenheim - Horeca
Suzanne van Toor / 0252-219019
Activiteiten op het gebied van MENS:
Zowel voor onze medewerkers als voor anderen in onze maatschappij zetten wij ons graag in. Voor medewerkers betekent dit onder andere het faciliteren van (persoonlijke) ontwikkeling door gebruik van e-learnings, maar ook trainingen op het gebied van bijvoorbeeld ´effectief leidinggeven´ of ´het voeren van functioneringsgesprekken´. Naast onze ‘reguliere’ medewerkers werken wij ook veel met stagiaires en leerlingen die we graag begeleiden naar het succesvol afronden van hun (BBL-) opleiding zodat zij een vliegende start kunnen maken met hun carrière. Maar ook voor onze medemens zetten wij ons graag in. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking met het Ouderenfonds. Samen met het fonds organiseren wij jaarlijks een kerstdiner waarbij oudere gasten, veelal uit de regio, die in een sociaal isolement terecht zijn gekomen met elkaar kunnen genieten van een heerlijk driegangendiner. Samen zorgen wij ervoor dat zij een avondje onder de mensen zijn en misschien wel nieuwe contacten maken, zodat zij volgend jaar wat minder eenzaam zijn.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Als duurzame onderneming is Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden gecertificeerd met het Green Key Gold certificaat. Wij hebben wederom het gouden certificaat behaald! Green Key is een bekend internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de hotel- en recreatiebranche. Het certificaat kent drie niveaus: brons, zilver en goud. Hoe meer milieumaatregelen een recreatiebedrijf heeft ingevoerd, hoe hoger het ‘milieuvriendelijke’ niveau. In ons hotel zijn wij continu bezig met het vinden van manieren om te verduurzamen. Tijdens een verblijf helpen onze gasten ongemerkt mee aan onze duurzame bedrijfsvoering, zonder dat onze gasten hoeven in te leveren op comfort. Zo wordt er in alle ruimtes gebruik gemaakt van energiezuinige verlichting en waterbesparende kranen. En staan daarnaast veel biologische en streekproducten op onze menukaart. Ook wordt er sterk rekening gehouden met klimaatbeheersing en op ons parkeerterrein staan diverse elektrische oplaadpunten voor auto’s en fietsen. En zo worden er achter de schermen nog veel meer maatregelen genomen om zo groen mogelijk te zijn. Er worden schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis gebruikt om de ruimtes in het hotel schoon te houden en maken we veelal gebruik van gerecyclede materialen en verpakkingen. Daarnaast werken wij in onze restaurants met biologische- en seizoengerichte streekproducten. Ook staan op de wijnkaart van ons a la carte restaurant Nest twee bijzonder smaakvolle Fairtrade gecertificeerde wijnen en bieden we divers Fairtrade gecertificeerd broodbeleg aan tijdens ons ontbijt- en lunchbuffet. Daarnaast werken onze chef-koks veelal met Fairtrade producten in de bereiding van hun gerechten. Dit alles voor een duurzamere wereld. Want dat willen we allemaal, toch?

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Zowel lokaal als globaal zetten wij ons in op het gebied van profit. Lokaal betekent dit bijvoorbeeld sponsoring van voetbalclub Terleede maar ook van de Harddraverij te Sassenheim waar we samen met andere ondernemers en sponsoren jaarlijks een feestelijk lokaal evenement van maken. Speciaal voor onze jongste gasten hebben wij een veelzijdige kindermenukaart samengesteld: Van der Valk Wereldeters. Kinderen worden met deze avontuurlijke kindergerechten uitgedaagd om eens wat anders te eten dan de traditionele kindermenu's. Omdat Van der Valk als familiebedrijf ook iets wil betekenen voor kinderen die het minder goed hebben, steunen wij met meer dan 30 Van der Valk hotels de organisatie KidsRights. Deze organisatie komt op voor de positie van kwetsbare kinderen waar ook ter wereld. Met onze kindermenukaart steunen wij in het bijzonder de KidsRights Changemakers Movement. De KidsRights Changemakers Movement is een wereldwijd online platform, speciaal voor de moedige kinderen en jongeren die in actie komen voor kinderrechten; de changemakers. Op dit platform kunnen deze jonge changemakers elkaar vinden, ondersteunen, inspireren en mobiliseren, maar ook gevolgd worden door anderen, (financiële) steun ontvangen en een groeiend draagvlak creëren. Met het Wereldeters menu steunt Van der Valk de changemakers binnen de KidsRights Movement en erkent hiermee de kracht van kinderen in de realisatie, promotie en implementatie van kinderrechten.

Duurzaam project:
Momenteel zijn we bezig met het onderzoeken naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op ons dak. Bij iedere uitbreiding of nieuw project houden we rekening met de duurzaamheid van de middelen die we inzetten en de wijze waarop wij werken. Onder andere door rekening te houden met de richtlijnen van het Green Key keurmerk en, indien het gaat om bouw, in de toekomst ook met ‘Breaam’ richtlijnen, wat vermindering van energieverbruik en koolstofemissies als doel heeft. ‘Breaam’ richt zich op het herkennen en aanmoedigen van gebouwen die zijn ontworpen om de operationele vraag naar energie, het verbruik en de CO2-uitstoot te minimaliseren. Een wens is om het in de toekomst mogelijk te maken om onze gasten een CO2 reductie op hun factuur te kunnen aanbieden.

INNOVATIE:
We zijn altijd bezig om te verbeteren en nieuwe duurzame mogelijkheden te onderzoeken. Momenteel zijn we bijvoorbeeld aan het onderzoeken of we kunnen gaan werken met een afvalsysteem dat het mogelijk maakt om automatisch voedselverspilling te volgen. Zo krijgen we inzichtelijk welk voedsel in welke hoeveelheden worden weggegooid. Daar kunnen we op inspelen met inkoop- en bereidingsbeleid om zo voedselverspilling met 40- 70 % te reduceren.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Van der Valk is een echt familiebedrijf met een rijke historie, we kijken daarom altijd naar de volgende generatie Valken. Wij vinden het dan ook heel belangrijk om de wereld netjes over te dragen aan de generatie die na ons komt.
Herberg Welgelegen, Valkenburg (ZH) - Zorg en Horeca
Martin Noort / 0651799495
Activiteiten op het gebied van MENS:
Herberg Welgelegen zoekt in het werving- en selectiebeleid niet primair naar de beste mensen (en is daarmee de concurrentie te snel af). In eerste instantie wordt de vraag gesteld: voor welk van de kandidaten is deze plek het meeste van meerwaarde/ voegt het meest toe aan zijn/haar leven. Daarom bied zij juist stageplekken voor VSO en praktijkonderwijs, bied zij ruimte voor re-integratieplekken vanuit het UWV en heeft zij beschutte plekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen de Herberg ontwikkelen medewerkers zich door middel van kort cyclische (3 maand), zelf gekozen en geformuleerde doelstellingen. Dit vergroot het plezier in het werk, de betrokkenheid bij de organisatie en de ontwikkeling van de personen.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Er is een ernstig dreigend probleem dat door invloed van de mens de aarde op relatief korte termijn onleefbaar wordt voor mens, dier en natuur. Door razendsnel ontwikkelde communicatiemiddelen kunnen we niet meer doen alsof we het 'niet weten'. Als herberg nemen we hierom onze verantwoordelijkheid. werken we overal met let-verlichting en bewegingssensoren. Is ons ontbijt plasticvrij, gebruiken we uitsluitend gecertificeerd duurzame schoonmaakproducten en werken we samen met een gecertificeerd schoonmaakbedrijf (oud winnaar duurzaamheidsprijs Duin en Bollenstreek). daarnaast denken we na en checken de keten voor en achter ons. Leveranciers en afnemers worden tijdens jaarlijkse gesprekken hierop bevraagd en denken met elkaar permanent na over verbeteringen. Medewerkers krijgen een 'fietsvergoeding', gefietste kilometers van en naar hun werk mogen ingediend worden en staat een vergoeding tegenover. Op macroniveau zijn wij betrokken bij True Pricing. Een initiatief die een beweging op gang brengt dat in bijvoorbeeld supermarkten naast verkoopprijzen ook de werkelijke prijs, de True Price getoond wordt. Dus de prijs waarin ook verdisconteert is, welke uitgestelde kosten (op de aarde de aarde van morgen) er gemaakt zijn. voor meer informatie: www.trueprice.org

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Als social enterprise is de 'klassieke' businesscase omgedraaid. Wat is de minimale winst (Profit) die noodzakelijk is om sustainable te zijn? Binnen dat kader wordt jaarlijks nagedacht hoe de impact steeds verder vergroot kan worden. Impact op Mens en Aarde. In ons geval funden onze commerciële activiteiten (Horeca), de ouderzorg. Ouderen met beginnend Alzheimer die bij ons een dagbestedingsprogramma volgen

Duurzaam project:
ja, vanwege ons succes en uitdijende wachtlijsten zijn wij actief opzoek naar geschikte nieuwe locaties om onze impact verder te vergroten.

INNOVATIE:
Ja, de wereld van ouderenzorg en zakelijke gast (hotel en vergaderfunctie) bij elkaar brengen is best logisch maar uniek. Hierom krijgen wij regelmatig bezoek van startende initiatieven die graag lessons learned van ons horen. Vanuit onze filosofie, Impact First, maken we hier altijd tijd voor.
Andere redenen om de prijs te winnen:
VHGM, Hillegom - Energie
Dick van Harlingen / 0235841122
Activiteiten op het gebied van MENS:
Bij ons staat de welzijn van onze medewerkers hoog. We voeren medewerkertevredenheidsonderzoeken uit en gaan actief om met de input van medewerkers. Thuiswerken, 4-daagse werkweken worden toegepast en nauwelijks wordt er overgewerkt.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Onze werkzaamheden zijn onderdeel van de energietransitie waardoor we Nederland steeds duurzamer maken.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
We zijn nu 2 jaar achter elkaar minimaal 30% gegroeid. Door een aantal bedrijfsuitjes per jaar te organiseren stimuleren we ook andere ondernemers. We bieden elk jaar weer ruimte voor een stagiair om zich te ontwikkelen en is momenteel iemand bij ons aan het re-integreren.

Duurzaam project:
Momenteel is een stagiair bij ons met een, door ons zelf bedachte stageopdracht bezig, waarbij we de warmte van het Oosterduinse meer (Como meer) willen gebruiken om Noordwijkerhout gasloos te verwarmen (aquathermie). Bodemenergie zal dan worden gebruikt als het opslagsysteem wat voor deze techniek onmisbaar is!

INNOVATIE:
Een dergelijk groot aquathermie project is nog niet eerder in de bestaande bouw geïmplementeerd. Bij nieuwbouw wordt dit regelmatig toegepast. De ca. 7 miljoen bestaande woningen zullen echter ook verduurzaamd moeten worden. Door in het aquathermie concept innovatieve oplossingen mee te nemen kan het project slagen en zijn er voldoende innovaties.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Dagelijks zijn we bezig om in de woningbouw en utiliteit duurzame oplossingen te ontwerpen, vergunbaar te krijgen en te begeleiden in de uitvoering. De projecten lopen uiteen van één woning tot duizenden woningen en van een schoolgebouw tot distributiecentra. Hierbij wordt vaak hetzelfde trucje dat al jaren goed werkt toegepast, maar wanneer mogelijk worden ook nieuwe innovaties en/of zelf bedachte innovaties toegepast.
Bewust Bollenstreek, Noordwijk - Bewustwording
A.C.M. Roelen / 0622329846
Activiteiten op het gebied van MENS:
We verbinden ondernemers met als professie bewustwording én verbinden mensen die graag bewuster willen leven. Ons netwerk is in 3 jaar tijd gegroeid naar +160 professionals die zijn aangesloten en onze evenementen worden zeer goed bezocht. Er is behoefte aan dit andere geluid.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Er zijn ook professionals aangesloten die zich bezig houden met voeding en duurzaamheid. Mensen wakker maken wát we eten, wáár het vandaan komt en wat we nu eigenlijk écht nodig hebben. Ook organiseren we filmavonden, lezingen en informatiemarkten rondom dit thema. Daar komen meer dan 100 mensen op af. Ons doel: bewustwording, wakker maken!

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Onze website is uitstekend SEO geschreven, dat zorgt voor goede zichtbaarheid van onze aangesloten leden. Onze agenda gaat 2x per maand naar 1500 abonnees, hetgeen zorgt voor publiciteit van de evenementen van onze aangesloten leden. Door krachten te bundelen bereiken we zoveel meer. Het toverwoord is steeds weer 'verbinding'. Daarvoor durven kiezen, voorbij concurrentie, maar gericht blijven op onze missie, is vruchtbaar! Ook beginnende ondernemers worden meegenomen in deze krachtige energie van Bewust Bollenstreek.

Duurzaam project:
We zijn altijd bezig met wakker maken, bewustworden. Komende maand april staat in teken van Gezondheid en Fitheid, dan organiseren we weer een lezing, filmavond en informatiemarkt daaromheen. Ook zijn we nu bezig op scholen, om ook daar workshops te organiseren om ouders van leerlingen ook bewust te maken hoe we anders om kunnen gaan met de gevoelens en emoties van onze pubers. Op naar een duurzame wereld, betekent niet alleen zuinig omgaan met de natuur, maar ook zuinig omgaan met onszelf én met elkaar. Daarnaast zijn ook onze maandelijkse Bewuste Wandelingen goed bezocht!

INNOVATIE:
Altijd! Juist! We vormen een ander geluid. Durven dat ook te laten zien. Als op een ouderavond van het Fioretti College 300 ouders op af komen (ongekend hoog aantal) betekent dat we zeker vernieuwend zijn. Het is het nieuwe geluid van bewustwording, dat steeds weer doorklinkt in alles wat we doen in de Bollenstreek.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Ik meld Bewust Bollenstreek aan, niet voor mijzelf (geheel onbelangrijk), maar om zo ook weer onze missie onder de aandacht te brengen. Het mag ánders... We mogen bewuster met onszelf en elkaar omgaan, bewuster van wat we eten, wat we gebruiken, wat we weggooien en wat we nou eigenlijk écht nodig hebben. Dat maakt een mooiere Bollenstreek.
Stichting KunstKlank, Noordwijk - cultuur
Martha Baalbergen / 0648082804
Activiteiten op het gebied van MENS:
Duurzame relaties met mensen en bedrijven in en rondom Noordwijk. Fauna en flora op locatie in acht nemen. Geluidsnormen voor omgeving vaststellen Rekening houden om omwonenden (geluid / parkeren / duur evenement)

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
1. AFVAL VOOR BEZOEKERS & CREW O afval scheiden in aparte afvalbakken O asbakken/rookafdeling/niet roken gebiden O statiegeldglazen O duurzaam servies O ECO team coördineert O inkoop: mijden van verpakkingsmateriaal 2. VERVOER O bewaakte fietsenstalling O bezoekers kom op de fiets! O OV info op site O auto delen app O elektrisch vervoer op en naar locatie 3. ENERGIE O groene generator O groene stroom O zonnepanelen / mobiele solar power O energiezuinig geluid en licht 4. WATER O KunstKlank waterflessen voor crew O water tappunt O droge toiletten 5. LEVERANCIERS leverancierkeuzes op basis van: O voetafdruk leveranciers O transportkosten 6. ETEN & DRINKEN O biologisch O fair trade O vegetarisch O lokaal inkopen, streekproducten O voetafdruk leveranciers O bewaren/weggooien etenswaren O hygiëne O herbruikbaar servies 7. SCHOONMAAK O ecologische schoonmaakmiddelen O aansluiting op riool 8. DRUKWERK/COMMUNICATIE O FSC papier O milieuvriendelijke inkt O A6 flyer 110 gr / A3 poster 130 gr O zo min mogelijk donkere vlakken O digitaal ipv papier O duurzame gadgets O herbruikbare tekstborden O duurzaam KunstKlank uitstralen O duurzame kleding 9. OMGEVINGSBEWUSTZIJN O duurzame relaties O rekening houden met fauna en flora O geluidsnormen voor omgeving O rekening houden om omwonenden (geluid / parkeren / duur evenement) 10. VERBLIJF O camping afval O camping servies O camping schoonmaak O zonneboilers/zonnepanelen

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Werkgelegenheid creëren voor musici, kunstenaars, acteurs, dansers en een podium bieden voor jong talent.

Duurzaam project:
Vrijwilligers, bezoekers, cast en crew handelen duurzaam tijdens onze muziektheaterproducties in 2020 en de komende jaren, gefaciliteerd en uitgedaagd door KunstKlank.

INNOVATIE:
KunstKlank Wij geloven dat cultuur het cement is van de samenleving: muziek en kunst verbinden, dagen uit, raken en verbreden je blik. Met toewijding zorgen wij samen met professionals, amateurs en vrijwilligers voor bijzondere kunstproducties op verrassende locaties. Met ruim 20 jaar ervaring ontwikkelen velen bij ons hun artistiek talent. Onze bezoekers willen erbij zijn: inwoners van Noordwijk e.o. én cultuurliefhebbers die speciaal naar Noordwijk komen. De artistieke eindverantwoordelijkheid ligt altijd in handen van artistiek leider, Herma van Piekeren.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Het is van groot belang dat culturele initiatieven en evenementen duurzaam handelen. Dit geldt ook voor verenigingen, sportclubs en andere plaatsen waar mensen samen komen. Al is het alleen al het gebruik van duurzaam servies ipv plastic bekertjes. PS Er zijn geen mensen in dienst bij Stichting KunstKlank, er wordt wel gewerkt met ZZP-ers
Heemskerk fresh&easy, Rijnsburg - Food groothandel
Jolanda Philipse / +31 71 402 13 38
Activiteiten op het gebied van MENS:
Wij zetten in op gezondheid, ontwikkeling en veiligheid van onze medewerkers en gaan op een duidelijke en eerlijke manier met elkaar om.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Wij hebben als organisatie een rol om verantwoordelijk om te gaan met de impact op het klimaat & milieu.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Wij zien het als onze taak om kansarmen en hulpbehoevenden te helpen.

Duurzaam project:
We willen ons specifiek bezig gaan houden met desbetreffende te behalen certificering/awards in onze specifieke branche en koploper worden op het gebied van duurzame werkprocessen.

INNOVATIE:
Jazeker, we zijn continue in ontwikkeling en aan het bekijken hoe we onszelf kunnen verbeteren. We staan nooit stil.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Ons groenteafval gaat naar een boer in de omgeving en wordt als veevoer gebruikt.. Omdat wij het belangrijk vinden om milieubewust te handelen, werken we aan reduceren van elektriciteit, gas en water. We maken hierbij gebruik van bestaande technieken maar onderzoeken ook nieuwe technieken. Omdat we als bedrijf ook een positieve bijdrage willen leveren aan de maatschappij, steunen we diverse gezonde en sportieve initiatieven en helpen we hulpbehoevenden in de wereld.
PiE BV, Katwijk - Ruimtevaart & Astronomie
Evert Pauwels / 0610269232
Activiteiten op het gebied van MENS:
Momenteel niets.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Nog niet veel behalve dan dat er niet geprint wordt als dat niet nodig is tijden uitvoerende werkzaamheden. Wij willen ervoor zorgen dat het papier gebruik globaal nog meer terug wordt gebracht. Dit kan volgens ons als mensen documenten makkelijk kunnen initiëren, het eenvoudig is om de te signeren en zonder moeite kunt terug vinden, ook na een lange tijd het document niet gebruikt te hebben.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Nog niets. Ons doel is om delen van de programma uit te besteden aan kleine specialistische zelfstandigen op het gebied van computerkennis. Naarmate de groei van het bedrijf moet er meer werk worden uitbesteed of mensen worden aangenomen om systemen die nu nog in de pen zitten uit te kunnen voeren.

Duurzaam project:
We zijn bezig om een web-based programma te schrijven die ervoor zorgt dat documenten niet meer uitgeprint hoeven te worden om te ondertekenen, eenvoudig is documenten te initiëren, eenvoudig is een document te vinden, waar Internet verbinding is het document ingekeken kan worden, maar het belangrijkste is dat de meeste digibeten er ook mee kunnen werken. Het gaat veel papier besparen.

INNOVATIE:
Er zijn veel programma's die iets vergelijkbaar doen, maar er is geen systeem op de markt die gebruikersvriendelijk is en tegen lage kosten voor kleine bedrijven en waar documenten eenvoudig te vinden zijn. Het systeem is opgezet op basis van ESA ECSS standaard voor ruimtevaart bedrijven. Maar door gesprekken met mensen van niet ruimtevaart bedrijven bleek ook hier een mogelijke markt te zijn. Het systeem dat we ontwerpen kan straks gebruikt worden voor elk bedrijf dat documenten maakt en deze op een goede manier wil archiveren.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Wij gaan hightech controle systemen, die in de ruimtevaart en astronomie en grote ondernemingen een verplichting is, gebruikersvriendelijk en betaalbaar te maken voor kleine bedrijven en zelfstandigen.