Aanmelders 2019

Alle deelnemers aan de competitie leggen uit wát ze doen (of van plan zijn) op het gebied van Mens, Milieu en Maatschappij:

Music All In, Noordwijk - Retail Muziekinstrumenten
JPG Aandewiel / 0713615698
Activiteiten op het gebied van MENS:
De strategie van het bedrijf wordt door alle medewerkers gecreëerd. Niet alleen door het management. Wij bieden vaste arbeidsplaatsen aan verstandelijk beperkte mensen We bieden stageplaatsen aan verstandelijk beperkte kinderen

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Wij gebruiken alleen groene stroom en CO2 gecompenseerd gas. Al onze overige CO2 uitstoot, zoals bedrijfsauto's, vliegreizen, etc. wordt gecompenseerd via Trees for All. Daarnaast hebben we een samenwerking met Trees for all. Bij +/- 80% van onze producten die van hout gefabriceerd worden, gitaren, drumstellen, piano's etc. planten wij bij verkoop 1 boom. Oftewel wij betalen Trees for All € 5 per verkocht item. Dit doen we sinds augustus 2018 en sindsdien hebben we meer dan 500 bomen geplant.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Music All In is en maatschappelijk betrokken bedrijf. Naast de hierboven genoemde samenwerking met Trees for All, werken we ok samen met Make-a-Wish. Wij verkopen in onze winkel honderden "Make-a-Wish producten". Bij verkoop dragen wij een percentage af. Sinds augustus 2018 hebben we op deze manier zo'n € 4000 gedoneerd aan Make-a-Wish. Daarnaast ondersteunen we lokale cultuur en het verenigingsleven door na het wegvallen van veel overheidssubsidies enkele jaren geleden, op grote schaal financieel en materieel bij te dragen.

Duurzaam project:
Wij zijn sinds augustus 2018 de samenwerkingen met Trees for All en Make-a-Wish aangegaan. deze projecten willen we verder uitbreiden door o.a. leveranciers en klanten te betrekken. Hier meer info over onze samenwerkingen https://musicallin.nl/samen-veranderen

INNOVATIE voor de streek:
Als tweede generatie in ons familie bedrijf zijn we continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden en samenwerkingen om onze omgeving regionaal of landelijk te verduurzamen. Op economisch, sociaal en ecologisch gebied. Wij ontwikkelen zelf geen producten. Echter bieden wij onze klant de mogelijkheid bewuster instrumenten te kopen. Niet alleen voor hun eigen voordeel, maar tegelijkertijd ook voor hun omgeving. Ik denk dat dit binnen de retail innovatief is.
JUDITHvanvliet, noordwijk - mode
Judith van Vliet / 0622617951
Activiteiten op het gebied van MENS:
Als kleine mode zelfstandige maak ik het meeste van mijn items zelf, ipv dit in lage loonlanden te doen waar de arbeidsomstandigheden vaak slecht zijn. Daarnaast werk ik ook met duurzame materialen die veelal in Europa of zelfs Nederland vervaardigd zijn, wat ook betekend dat de materialen ook in goede werkomstandigheden gemaakt zijn, met respect voor mens, dier en milieu.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Zoals gezegd werk ik met voornamelijk duurzame materialen, die ook nog eens vaak dicht bij huis geproduceerd zijn. Dit scheelt dus zowel in de carbon footprint als in chemicaliën die veel minder gebuikt worden bij duurzame stoffen. Ook werk ik met gerecyclede stoffen (oude en of restproducten die tot nieuwe garens gemaakt worden om vervolgens geweven te worden tot stof), en werk ik ook met natuurlijke kleuren, kleur ik stoffen soms zelf op minder belastende wijze of print ik stoffen digitaal, wat vooral heel veel water scheelt.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Bij mij kunnen mode studenten stage lopen, waardoor ze een unieke kijk achter de schermen hebben op zowel creatief als technisch vlak en veel kunnen leren. Daarnaast werk ik samen voor bijvoorbeeld fotoshoots, wat beelden oplevert als opdracht of portfolio voor de fotograaf, visagist, hairstylist en het model. Soms werk ik ook samen met dame(s) die breien of staat werk van mij ten toon of wordt het geshowd wat weer toegang heeft tot publiek. Tot slot wordt ik ook nog wel eens geïnterviewd door studenten van verschillende opleidingen, vaak ivm duurzaamheid, mode en of zzp.

Duurzaam project:
Ik wil mijn label nog wel uitbreiden zodat er meer bereik is en meer mensen in aanraking kunnen komen met duurzame mode, geïnformeerd kunnen worden over wat duurzame mode precies is en of de kleding van mij hun aanspreekt en iets voor hun garderobe kan zijn.

INNOVATIE voor de streek:
Het bedrijf is innovatief omdat veel duurzame modelabels zich op 1 punt richten, alleen op de stof of op de productie, omdat het anders te duur wordt. Ik probeer zo duurzaam mogelijk te zijn op alle vlakken, dus zowel de (grond)stoffen, als de productie, en alles er om heen.
Vishandel de Klok, VOORHOUT - Detailhandel
Wim Klok / 0636182255
Activiteiten op het gebied van MENS:
Rolstoelvriendelijke entree. Als persoon zeer maatschappelijk betrokken en daarom o.a. roparunner bij team bollenstreek (stichting die mensen helpt die kanker hebben.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Afval scheiden hergebruik water hergebruik ijs LED verlichting Minder wegwerpplastic door klanten eigen bakken te laten meenemen Waar mogelijk MSC gecertificeerde vis verkopen.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Kosten laag houden. Vinger aan de pols houden in samenwerking met boekhouder

Duurzaam project:
De eigen verpakking van de klant dus. We gaan proberen of we meer collega's zo ver kunnen krijgen. Zo ook al een aantal keren getracht om gezamenlijk afval op te laten halen door één afvalverwerker. Tot op heden met te weinig succes, dat wel.

INNOVATIE voor de streek:
Innovatief in de zin van, altijd kijken hoe we met zijn allen iets kunnen doen om het milieu minder te belasten. Daarom nu pas gestart met die eigen verpakking van de klant
Lemon Hill Lisse, Lisse - Detailhandel
Jolijn Koopmans / 0619464151
Activiteiten op het gebied van MENS:
Op lokaal gebied: Lemon Hill is o.a. opgezet om een plek te creëren waar iedereen zich vrij voelt, waar iedereen gelijk is. Duurzame kleding is een middel om mensen samen te brengen om zo gemeenschapszin aan te wakkeren en eenzaamheid te verminderen. Dus het wij-gevoel creëren. De afgelopen jaren hebben wij mensen helpen re-integreren. Door vrijheid en sturing hebben we veel mooie mensen weer helpen opbloeien en deelname op de arbeidsmarkt verder gestimuleerd. Ook hebben wij ons de afgelopen jaren gericht om het creëren van het wij-gevoel onder de ondernemers op de Heereweg, zodat we samen lokaal winkelen en dineren kunnen stimuleren. Wereldwijd: de arbeidsomstandigheden in de mode-industrie zijn verschrikkelijk. Door de aankoop van tweedehandsmerkkleding te stimuleren proberen wij mensen over de hele wereld te helpen.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Ons product/service: De kledingindustrie is 1 van de meest vervuilende industrie in de wereld. Helaas beseffen we dat nog niet altijd en is het normaal geworden dat de grote fast-fashion ketens elke week weer een nieuwe collectie inhangen. Er wordt dagelijks over de hele wereld veel goede kleding weggegooid. Bij ons krijgt het opnieuw de kans om iemand gelukkig te maken. Door een trendy winkel te creëren en zeer streng te selecteren welke kleding er in de winkel mag hangen willen we graag laten zien dat bij tweedehands niet meer het stoffige imago van vroeger hoort. Wat bij ons qua kleding uiteindelijk niet verkoopt gaat naar de Kledingbank in Sassenheim. Ons winkelpand: uiteraard recyclen wij ons afval, maar daarnaast proberen we het afval te verminderen en te streven naar papierloos werken. We gebruiken groene energie en gas en zitten in een nieuw, zeer goed geïsoleerd pand. De winkelinrichting is volledige gemaakt van gerecycled materiaal, duurzaam hout en ingericht met tweedehands meubels.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Wij richten ons op het stimuleren van de lokale economie. Klanten uit de Bollenstreek kunnen hun kleding bij ons inbrengen en ontvangen een deel van de verkoopprijs. Dus de verkoop komt bijna volledig terug in de lokale economie. Daarnaast helpen we mensen die terug willen keren in de arbeidsmarkt op weg met hun re-integratie. Samen met lokale ondernemers streven wij ernaar om winkelen in Lisse heel aantrekkelijk te maken. Door samen te werken hebben we al veel kunnen bereiken met gezamenlijke evenementen. 2x per jaar organiseren wij 2 verkoopdagen voor een lokaal goed doel. De opbrengst gaat volledig naar een lokaal goed doel. Dat doel wordt aangedragen via social media en is elke keer een ander doel. Zo hebben we tot nu toe geld kunnen geven aan Stichting Puntenburg, Stichting Bretels en The Gate Lisse.

Duurzaam project:
Het streven is om de komende jaren te proberen een Lissese Duurzaammaand op te zetten (de titel moet nog aantrekkelijker). Waarbij alle ondernemers verschillende activiteiten organiseren die te maken hebben met duurzaamheid. Zoals restaurants die allemaal een menu met alleen maar duurzame streekproducten aanbieden, woonwinkels die hun ecovriendelijke producten presenteren, het organiseren van een uitje voor mensen met dementie en mantelzorgers. Bij ons zou dit bijvoorbeeld kunnen betekenen dat we een privewinkelmiddag voor mantelzorgers (i.s.m. het Welzijnskompas) organiseren om even heerlijk te kunnen ontspannen. Of dat we iets organiseren waarbij we mensen weer verliefd laten worden op hun eigen kleding door ze te helpen met het combineren van hun eigen kledingstukken, of samen met andere winkels een duurzame modeshow.

INNOVATIE voor de streek:
Ja, we gaan mee in de huidige trends qua interieur en ook mee in de trend dat men zich duurzamer en unieker wil kleden. We zijn daarbij anders dan de meeste tweedehandswinkels doordat we het " stoffige" imago achter ons hebben gelaten. Ook zijn we niet "deels" duurzaam zoals veel bedrijven (ook al is het heel goed dat iedereen een start maakt), maar wij zijn duurzaam op alle vlakken (People, Planet, Profit). Dat is waar het bij ons volledige om draait.
Van Kesteren Schilders, Voorhout - Schilders en glaszetters
Linda van Broekhoven / 0252211779
Activiteiten op het gebied van MENS:
Wij zijn een erkend leerbedrijf van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven leiden nieuwe schildertalenten op. Als familiebedrijf vinden wij het ook belangrijk om onze maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Zo geven wij jongens met een rugzakje of beperktere mentale mogelijkheden regelmatig een kans om zich in ons bedrijf te ontwikkelen. Momenteel werken er twee jongens bij ons die deze extra aandacht van ons krijgen. Daarnaast krijgen al onze medewerkers een vitaliteitsbudget zodat zij kunnen sporten en ontspannen en daarmee hopen wij een lang en gezond arbeids- en priveleven te kunnen ondersteunen. Een keer per jaar organiseren wij een Van Kesteren Academy. Tijdens deze middag wordt een actueel onderwerp gecombineerd met een actieve afsluiting. Dit jaar gaat het over Verftechnieken en op die manier willen we onze medewerkers up to date houden. We leiden ieder jaar onze medewerkers op door ze nieuwe cursussen en opfriscursussen Ieder jaar nemen wij twee leerlingen aan die een opleidingstraject van vier tot vijf jaar doorlopen. Deze leerlingen worden begeleid door onze collega's die zijn opgeleid tot leermeester.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Op dit moment wordt hard gewerkt aan de bouw van onze nieuwe bedrijfshal op de Madame Curiestraat 36 in Sassenheim. Deze hal is geheel energie-neutraal. In deze hal zal veel aandacht worden besteedt aan duurzaamheid. Denk hierbij aan zonnepanelen, energiebesparend glas en een laadpaal voor onze toekomstige elektrische auto. Onze glasafdeling levert energiezuinig glas. Dit glas zorg voor een juiste koeling in de zomer en verwarming in de winter.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Veel sponsoringen binnen en buiten Teylingen en hoofdsponsor van vv Foreholte. Met het vertrek van de bedrijfshal uit de Prins Bernardstraat zullen veel vrachtwagens uit de Herenstraat in Voorhout verdwijnen wat zorgt voor een betere doorgang van de Herenstraat een veiligere situatie.

Duurzaam project:
Ja momenteel wordt er gewerkt aan de nieuwe bedrijfshal in Sassenheim. In deze hal zal veel aandacht worden besteedt aan duurzaamheid. Denk hierbij aan zonnepanelen, energiebesparend glas en een laadpaal voor onze toekomstige elektrische auto. Verfrestanten worden niet zomaar weggegooid maar geven wij aan scholen en carnavals- en toneelverenigingen

INNOVATIE voor de streek:
Onze medewerkers beschikken over een vitaliteitsbudget. Met dit budget mogen zijn sporten en ontspannen om er zo voor te zorgen dat wij fit en gezond blijven en op die manier duurzaam inzetbaar zowel thuis als op het werk. We rijden in een groene auto (aardgas) en krijgen daar vermoedelijk al dit jaar een elektrische auto bij.
Stairz Traprenovatie, Lisse - Traprenovatie
Linsey van Loenen / 0252508000
Activiteiten op het gebied van MENS:
De verhoudingen tussen man en vrouw is gelijk. Stairz geeft mensen die lastig te plaatsen zijn op de arbeidsmarkt een plek. Monteurs maken gebruik van bedrijfskleding en bedrijfsauto's. Deze zijn van allerlei gemakken voorzien om hun werk zo gemakkelijk en veilig mogelijk uit te voeren. Stairz geeft haar personeel de mogelijkheid om door te groeien door verschillende cursussen en scholing aan te bieden.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
De PVC treden van RHEINGOLD GMBH worden op koolzaad geproduceerd. Het karton en plastic wordt apart afgevoerd. In het pand wordt er alleen gebruik gemaakt van LED- verlichtingen. Ook zijn we op het moment bezig met zonnepanelen. Het gebruik maken van een I-pad i.p.v papier. Wij kijken naar de zuinigheid van de auto’s en zorgen dat deze altijd goed onderhoud worden.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Stairz sponsort o.a.: Rode kruis, Hersenstichting nederland, KWF Kankerbestrijding, Floralis, FC lisse, Onderwatersportvereniging "De Guppen. Ook creëert Stairz werkgelegenheid voor Lisse. Door de winstgevendheid van het bedrijf kunnen wij investeren in nieuw personeel.

Duurzaam project:
Het aanschaffen van zonnepanelen.

INNOVATIE voor de streek:
Ja, Stairz is innovatief omdat wij gebruik maken van een showroom.
Jx4, Lisse - Robotisering
Jeannette van Brecht / 0612299729
Activiteiten op het gebied van MENS:
Als bedrijf denken wij mee met het personeel. Ze krijgen van ons opleidingen aangeboden om zichzelf te ontplooien want wij geloven dat als ons personeel zichzelf ontwikkeld wij als bedrijf ook op een juiste manier kunnen ontwikkelen. Anders staan we stil! Jx4 is niet alleen Jan en Jeannette (eigenare Jx4) maar de eigenaren en al het personeel. Daarnaast sporten wij wekelijks met ons personeel. Zo werken we aan teamspirit maar ook de gezondheid. Medenzeggenschap van het personeel is voor ons ook ontzettend belangrijk. Ze krijgen hun eigen projecten toegewezen.En plannen alles zelfstandig in, met overleg onderling. Waar wij ook mee bezig zijn is contact leggen met scholen in de buurt.Wat wij merken is dat scholen qua techniek achterlopen. Bijv de KTS hier zijn ze bezig een lokaal aan te leggen met de techniek van nu. Wij hebben ons bedrijf aangeboden daar eventueel gastlessen te geven en mee te denken naar dat wat leerlingen kunnen gebruiken om alles te leren over techniek. Wij hebben ook regelmatig stagiares en op dit moment een BBL leerling 1 ste monteur mechatronica in dienst.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Wij zijn continu bezig met het ontwerpen/maken/innoveren van machines/robots. Duurzaamheid is hierbij natuurlijk ook erg belangrijk. Om een voorbeeld te geven lopende banden systemen hoeven niet onnodig te blijven draaien als er geen producten op de band zijn. Ook zorgen we ervoor dat een onderdeel van een machine niet onnodig gebruikt wordt waardoor deze langer mee gaan.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
ik denk dat hier het stukje wat betreft de scholen erg belangrijk is. Want als wij nu al investeren in interesse bij de jeugd geeft dat winst in de toekomst.

Duurzaam project:
deze vind ik lastig omdat wij eigenlijk continu met allerlei projecten bezig zijn qua duurzaamheid.

INNOVATIE voor de streek:
Wij werken continu aan innovatie. Alles moet sneller makkelijker schoner milieuvriendelijker en kosten besparend zijn. En daar stellen wij onze machines dus ook op af.
Haringrock (vrijwilligers initiatief) , Katwijk - Festival
Ton Frissen / 0614373598
Activiteiten op het gebied van MENS:
Ons evenement is voor jong en oud en voor de hele regio gratis toegankelijk. Er werken maar liefst 74 vrijwilligers op ons gezamenlijk weekend evenement, Haringrock, de Katwijkse Vrijmarkt en het Ondernemersplein. We zoeken altijd naar een gevarieerd programma zodat jong en oud zich kan vermaken. Sfeer beleving en veiligheid voor de bezoeker hebben wij dan ook hoog in het vaandel staan.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Wij zullen dit jaar een plastic vrij evenement zijn. Daarbij zullen wij gaan besparen op energie en richten wij ons op stroom dat opgewekt word doormiddel van zonne-energie. Direct opruimen van ons evenement, zodat er zo min mogelijk tot geen vuil meer achter blijft. Het bier wat we de bezoeker aanbieden is puur natuur RuhrGold pils zonder chemicaliën bewerkt.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Wij doen ieder jaar aan een goed doel. Dit maakt ons festival ook uniek. Daarbij dragen wij bij aan het toerisme en de economie van ons dorp. Wij zijn een platform voor Ondernemers, hierbij reiken wij ieder jaar een sponsor-award uit. Wij verzorgen een netwerkavond. Bieden mogelijkheden voor Ondernemers om middels het Ondernemersplein om hun diensten en producten aan een groot publiek te laten zien. Werken nauw samen met gemeente, KOV, bewoners en winkeliers en horeca vereniging. Zorgen er ieder jaar voor dat het festival gratis toegankelijk is voor het publiek. Een grote vrijmark voor jong en oud.

Duurzaam project:
Haringrock is het oudste festival van Katwijk. Het festival is niet commercieel, maar om het festival gratis toegankelijk te houden gaat het wel om Cultureel ondernemen. Het festival word gedragen door het bedrijfsleven en vele vrijwilligers. Haringrock is toonaangevend in de regio van de Bollenstreek, maar krijgt ook nationale tot internationale publiciteit. Ton Frissen is de initiatiefnemer van Haringrock en is werkzaam in de Visserij. Wij vinden het nodig om ook op duurzaamheid voorop te lopen en een voorbeeld te kunnen zijn voor andere evenementen en organisatoren. Omdat ons evenement zich op het strand van Katwijk plaats vind, behoren ook wij bij te dragen aan bijvoorbeeld een plastic vrij festival. Deze troep kan namelijk ook in zee terecht komen. Ook willen wij minder energie uit stoten en overgaan op energie die afkomstig is van zonnepanelen. Wij zullen op 12 en 13 juli dan ook het eerste kustfestival zijn die plasticvrij is. De komende tijd zullen wij ons samen met Stichting 20 duurzaam 20 bezig houden om volledig over te gaan op een duurzaam festival.

INNOVATIE voor de streek:
Eerste kust festival dat plastic vrij zal zijn. Eerste festival van Katwijk die het initiatief neemt om over te gaan op een duurzaam evenement.
Hoek Hoveniers Voorhout, Voorhout - Groenvoorziening, hoveniers
John van der Tol / 06 246 66 316
Activiteiten op het gebied van MENS:
Het bijzondere is dat niet alleen de organisatie dit hoog in het vaandel heeft staan maar ook de mensen in het bedrijf dit vinden. Een mooi voorbeeld hiervan is: een medewerker die als statushouder is aangenomen bij Hoek wou graag de familie laten herenigen. Helaas zijn er op dat moment enkele gezinsleden gegijzeld. Werkgever is bereid om mee te betalen aan losgeld maar ook de collega's leveren massaal een vrije dag in voor geld voor losgeld.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Hoek Hoveniers zoekt constant naar de beste oplossing uiteraard samen met anderen. De medewerkers, de klanten, gerenommeerde onderzoekinstellingen en natuurlijk de mensen die uiteindelijk verblijven in de groene leefomgeving die zij creëren. Al die projecten leiden tot verhalen, een bundeling hiervan is terug te vinden op https://hoekhoveniers.nl/inspiratie/

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
De werkzaamheden van de firma zijn heel divers en veelal een inspiratiebron voor anderen om ook een ‘groene’ stap te maken. Voorbeelden van specialismen zijn: ecologisch beheer & natuurvriendelijke oevers, dak- & geveltuinen en het renoveren en aanleggen van natuurlijke speelplekken & groene schoolpleinen. Onze gevarieerde klantenkring: gemeenten & overheid, bedrijven & instellingen, bouw- & ontwikkelingsmaatschappijen, woningcorporaties & VVE’s en particulieren. Daarnaast is Hoek Hoveniers maatschappelijk zeer betrokken en durft ook buiten de reguliere kaders maatschappelijke verantwoording te nemen!

Duurzaam project:

INNOVATIE voor de streek:
Innovatie (ook op sociaal vlak) is voor Hoek Hoveniers een basisvoorwaarde voor een duurzame en leefbare omgeving. Met een gedreven team mensen realiseren zij bijzondere projecten op het gebied van boomverzorging, landschapsontwikkeling, openbaar groen, sport & recreatie, particuliere tuinaanleg & werk- en zorgomgeving. Mooie voorbeelden hiervan zijn de vele schoolpleinen in de Bollenstreek die door Hoek zijn ingericht. Naast kennis en ervaring zijn niet alleen de opdrachtgevers (school/gemeente) maar ook de gebruikers betrokken bij de plannen.
Landgoed & Golfbaan Tespelduyn, Noordwijkerhout - Horeca / Vrije tijd
Peter Duivenvoorde / 0252-241333
Activiteiten op het gebied van MENS:
In dienst mensen met een handicap, Opleidingscentrum voor vele stagiaires en continu stageplaatsen beschikbaar, Reguliere nieuwsbrieven voor personeel Uitvoerig opleidingsprogramma (horeca, hartbewaking, beademing, bedrijfshulpverlening, enz.) Iedereen wordt uitvoerig geïnformeerd over MVO en hun rol daarin.

Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Certificaat Green Key (goud) voor het restaurant Certificaat Golf Environment Organisation (GEO) voor de golfbaan en de horeca Geregeld volgens alle milieunormen: Afvalverwerking op de golfbaan en in de keuken, geen bestrijdingsmiddelen in de baan, regulier onderzoek van de natuur op de golfbaan met rapportages, excursies voor natuurliefhebbers, alleen gecertificeerde producten in de keuken, bevordering van vele natuurelementen, Vastgelegde milieuplannen voor de komende 3 jaren, enz, enz.

Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Maakt gebruik van eigen geteelde producten, milieubewuste menukaart, sponsoring van vele organisaties, leveranciers binnen 50 km ivm CO2 uitstoot, gecertificeerde leveranciers voor de horeca, infrastructurele aanpassingen dmv de aanbouw van een serre obv duurzaamheid, oplaadpunten elektrische fietsen en onderzoek elektrisch oplaadpunten voor auto's,

Duurzaam project:
Vanuit de GEO-certificering zijn plannen gemaakt voor de eerstkomende drie jaren om de duurzaamheid op de golfbaan en het restaurant te verbeteren.

INNOVATIE voor de streek:
Bij alle initiatieven die worden ondernomen staat duurzaamheid op de eerste plaats. Voor het restaurant zijn al verschillende duurzaamheid certificaten in bezit en zo ook voor de golfbaan. Om deze certificaten te mogen behouden moeten jaarlijks vastgelegde processen worden uitgevoerd. Dus ja, Tespelduyn is zxeker innovatief bezig.