2011

Duurzaam ondernemen is meer dan het realiseren van energie- en geldbesparing. Het staat voor het doorvoeren van allerlei soorten doelstellingen binnen het bedrijf op het gebied van ‘people’, ‘profit’ en ‘planet’. De werkgroep maakte uit alle inzendingen een eerste selectie van zes bedrijven om te bezoeken.

Kaptein Orthopedie, Noordwijkerhout
Dit orthopedisch schoentechnisch bedrijf heeft de eerste duurzaam geproduceerde maatschoen ontwikkeld en gebruiken daarvoor duurzame materialen en de juiste duurzame productieprocessen. Een voorbeeldfunctie binnen de branche. De schoen staat inmiddels in de collectie van het schoenenmuseum in Waalwijk.

Aannemingsbedrijf Sporto, Noordwijkerhout
Sporto implementeerde het Milieumanagement systeem ISO 14001. Zij werken daarom uitsluitend met leveranciers van duurzame producten en productieprocessen. Bij investeringen kijken zij naar energiezuinige apparatuur of materieel. Maatschappelijk ondernemen is een vast onderdeel in de bedrijfsvoering in samenwerking met de Maregroep.

Paul de Klerk onderhoud, Noordwijkerhout
Het bedrijf maakt al meerdere jaren gebruik van duurzame dakbedekking met een verwachte levensduur van 30 jaar. Na deze levensduur is de dakbedekking volledig recyclebaar. De ondernemer maakte deze bewuste keuze, omdat hij zich verantwoordelijk voelt om binnen de renovatie van woningen milieuvriendelijk te bouwen.

C&A Distributie Centrum, Lisse 
C&A verkeeg onlangs een Lean and Green Award dankzij hun belofte om binnen 5 jaar meer dan 20% CO2-reductie te behalen. Met energiebesparing in het gebouw, het efficiënter inzetten van het transport en met recyling heeft het bedrijf inmiddels 19% CO2-reductie behaald. Het bedrijf is op veel gebieden actief op gebied van duurzaamheid, ze gebruiken biologische katoen en bieden maatschappelijke zorg aan de landen waarin textielproductie plaatsvindt.

De Vlinder Elektrotechniek B.V., Lisse
Het bedrijf is gespecialiseerd in duurzame verlichting, zon- en windenergie en elektrische oplaadpunten. In de elektrotechniek wordt veel energie verbruikt en daar is de grote winst te behalen. Ook heeft het bedrijf plannen voor het opzetten van een duurzaamheidbeurs in de regio en willen zij het voortouw nemen om duurzaamheid in de regio te promoten.

Green import bv, Hillegom
Het bedrijf levert een duurzaam alternatief voor hardhout: bamboe. Deze alternatieve houtsoort groeit binnen 5 jaar, in tegenstelling tot de traditionele hardhoudsoorten die 100 jaar nodig hebben. Diverse gemeenten hebben de stap al gezet om voor hun straatmeubilair bamboe te gebruiken in plaats van hardhout. Ook voor de bouwsector levert het bedrijf steeds meer kozijnen van bamboe. Het bedrijf hanteert als kreet “duurzaam alternatief voor hardhout”.   

De jury bestond dit jaar uit Leo Maat (ambassadeur van het regionale klimaatprogramma en wethouder Leiderdorp), Tom Otte (winnaar duurzaamheidprijs 2010) en Peter Meijer (Kamer van Koophandel). Na het bedrijfsbezoek nomineerden zij deze ondernemers voor de Finale:

  • Solid Bamboo/Green Import
  • C&A distributiecentrum
  • Kaptein Orthopedie/De Groene schoen

De Duurzaamheidsprijs Bollenstreek werd uiteindelijk uitgereikt aan Kaptein Orthopedie.

Prijsuitreiking 2011

Nog eens een drie werden er voorgedragen voor de Publieksprijs. Deze werd gewonnen door de basisschool De Prinsenhof.