v.d. Slot Tulips

‘Met innovatief ondernemen kun je grote stappen maken.’

v.d. Slot Tulips blijft innoveren

Deze bloembollenkwekerij en -broeierij blijft nieuwe systemen en middelen uitproberen, voordat ze op de markt komen. Dit voorjaar introduceert het een nieuw droogsysteem, dat véél minder energie kost. Energie die op het bedrijf wordt opgewekt met zo’n 1.500 zonnepanelen en 50 warmtepompen. Het bedrijf ‘loopt doorgaans niet zo te koop’ met duurzame werkwijzen, maar krijgt regelmatig bezoek van collega’s die graag zien hoe het ook kan.

“Wij lopen doorgaans niet zo te koop met wat we allemaal doen op duurzaamheidsniveau, terwijl we vaak door onze omgeving daar juist op gewezen worden dat we heel goed bezig zijn.” Dat schreef Frans van der Slot bij zijn aanmelding voor de Duurzaamheidsprijs. Ook de jury bleek onder de indruk, want zij verkozen Van der Slot tot één van de vier Finalisten.

Waaruit bestaat het duurzame werk van Van der Slot en waarom doen ze dat?

‘Het rendeert’

Dat is het korte antwoord. “Het rendeert. Duurzaam werken levert besparingen op in energie, middelenverbruik, tijd en moeite. En dat levert dus ook geld op.” Het langere antwoord is dat Frans en zijn broer Jan er gewoonweg lol in hebben om nieuwe dingen te proberen. “Innovatie is toch de kern van het ondernemerschap. Ook op een boerderij wil je ten bate van je klanten en de kwaliteit van je product nieuwe dingen uitproberen. Vroeger was je aan het boeren, nu ben je aan het ondernemen. Daar is op de middelbare landbouwschool weinig aandacht voor. Dat is jammer, want met innovatief ondernemen kun je grote stappen maken.”

Energiezuinig bollen drogen

Droogstraat in aanbouw

Het nieuwste idee waar Van der Slot serieus geld in heeft gestoken is een door hemzelf bedacht drooginstallatie voor bollen. “Bollen droog je allang niet meer op het land, daar is het teveel blootgesteld aan de toeval van het weer. Maar drogen op het land heeft één voordeel: de bollen liggen plat. De meeste boeren drogen hun bollen in de kisten waarin ze zijn opgeslagen. Het kost ontzettend veel moeite om daar lucht doorheen te blazen. Ik bedacht een drievoudige lopende band van totaal 190 meter waar wij de bollen langs de ventilatoren draaien. Dat scheelt zoveel aan geforceerde ventilatie dat wij ongeveer 80% aan energie gaan besparen. En de kwaliteit wordt ook nog eens beter.”

De energie zelf komt bij Van der Slot van het dak, waar 1.500 zonnepanelen liggen.

‘Precision farming’

Een ander onderwerp waar Van der Slot graag uitlegt hoe de vork werkelijk in de steel zit is het enorme resultaat van ‘precision farming’ op het gebruik van bestrijdingsmiddelen. “Dat spul is duur. Geen boer in de streek die daar onvoorzichtig mee omgaat. Het is bovendien streng gereguleerd, biologisch afbreekbaar en veilig voor bodem, natuur en vogels. Maar uiteindelijk is op dit vlak nog veel meer ‘verdiend’ voor het milieu door de enorme stappen die zijn gezet op het gebied van heel precies boeren. Real time micro weersvoorspellingen op een app en metingen van vochtgehalte helpen veel beter te bepalen hoeveel we op welk perceel moeten mesten of bestrijden. Daar zijn onze machines zelfs voor uitgerust met GPS.”

Investeren in mensen

“Het bedrijf is nu van mij en mijn broer. Wij zijn de vierde generatie. Later hoop ik dat het plezier in ondernemen dat ik heb voldoende voorbeeld is voor de vijfde generatie die nu op komst is.” Naast de broers werken er tot een man of vijftig bij Van der Slot. “Dat is in het hoogseizoen, er zijn ook periodes dat het er maar vijf zijn.” Hoe kun je in die omstandigheden ‘investeren in mensen’? “Wij doen dat toch en de veelal buitenlandse werknemers die wij hebben blijven dan ook terugkomen. Sommigen werken hier al tien jaar. Maar het is juist de flexibiliteit waarmee wij voldoen aan hún wensen.”

Van der Slot Tulips – Frans van der Slot

www.vdslot.nl

info@vdslot.nl

0252 – 214 438

Johan Speelmanweg 7, 2215 SB  VOORHOUT