Clusius Craft Distillers

Joris Putman heeft over ieder onderdeel van het stoken van bloembollenvodka nagedacht

Het ruikt naar bollenschuur en de smaak is geweldig

Als je even met Joris Putman van Dutch Tulip Vodka doorpraat, dan blijkt er veel meer schuil te gaan achter de bloembollenvodka dan je zou verwachten. In de afgelopen maanden hebben ze de unieke vodka letterlijk gesleten aan toprestaurants in Nederland, Spanje, Italië en verder. “Het is prachtig wanneer je drankkenners en topkoks de smaak ziet ontdekken. En dat ze daar dan hun eigen cocktails mee gaan maken.” En dat voor een product dat van bol tot glas duurzaam wordt geproduceerd en volledig past binnen de geest van de circulaire economie.

Putman, die in dit project samenwerkt met zijn neef Bart Bouter, heeft een nogal aparte loopbaan achter de rug. Want wie verwacht dat een film- en TV-acteur en winnaar van ‘Dancing on Ice’ vodka gaat stoken? In grote lijnen kan hij dat snel uitleggen: “Ik was altijd mateloos geboeid door techniek en wil altijd weten hoe dingen werken en het zelf kunnen doen. Dus toen ik zelf niet meer voor de camera stond, ging ik als TV-producent programma’s maken over innovatie en duurzaamheid. TV is vluchtig; je stopt er veel moeite in en na de uitzending is het weg. Ik wilde ook graag een bedrijf hebben dat iets tastbaars maakt om te verkopen. En dan het liefst iets voor de consument waar echt van kan worden genoten. Mijn laatste wens was dat het een compleet nieuw product moest zijn met een Nederlandse identiteit en de potentie om ook in het buitenland een succes te worden. Dat werd vodka gestookt van tulpenbollen: Dutch Tulip Vodka.”

Risico’s biologische teelt verkleinen

“Een bollenboer die wil overstappen op biologische teelt krijgt te maken met een andere verhouding tussen verhandelbare en niet-verhandelbare bollen. Clusius Craft Distillers kan een deel van die niet-verhandelbare bollen gebruiken voor de vodka-stook. Daarmee maken wij de business-case voor het telen van meer biologische bollen beter. Zo kunnen wij de overstap voor telers naar een duurzamer product makkelijker maken en voorkomen we bovendien reststromen.” De huidige leverancier van bollen kon op deze manier zijn areaal biologische bollen vergroten van 3 naar 4 miljoen bollen per jaar. Ons ‘restproduct’, dus de uitgekookte bollen puree nadat we er alcohol uit hebben gestookt, leveren wij aan lokale veehouders als  vezelrijke bijvoeding voor de dieren.”

Bollenvodka serieus nemen

Dat je van ieder zetmeelhoudend gewas drank kunt stoken is overbekend. Om dat ook geloofwaardig met bloembollen te gaan doen vergt slimme marketing maar vooral een goede smaak. “Je moet een heel serieus product maken, dat qua beleving en ervaring overtuigt. Wij hebben er bijna twee jaar aan besteed om met variaties in het destilleren de juiste toon te treffen. Dat is een recept dat wij natuurlijk als het goud in de Nederlandsche Bank beschermen.” De smaak wordt niet alleen door Joris en partner Bart gewaardeerd. “Wij zochten contact met de wereld van de ‘smaakmakers’ om ze te laten proeven en te vragen wat zij ervan vinden. Jonnie en Thérese Boer van De Librije, de barmannen van Hotel Huis ter Duin, restaurateurs van drie sterren restaurants en drankkenners hebben wij laten proeven. Zij waarderen de smaak en zien de culinaire mogelijkheden ervan. Zowel bij gerechten als in cocktails.” Dat zijn stevige opstekers voor een drank die ruikt naar bollenschuur en uitstekend smaakt.

Clusius Craft Distillers – Joris Putman en Bart Bouter

www.dutchtulipvodka.nl

info@dutchtulipvodka.nl

KATWIJK