Dit jaar bestond de Voorronde uit twéé bijeenkomsten. Zo kreeg iedere aanmelder de kans zijn duurzame werk of duurzame plan aan de jury te presenteren. Na de twee Voorrondes besloot de jury acht bedrijven te bezoeken om een nog beter beeld te krijgen van hun werk en projecten. Ná die bezoeken besloot de jury op 12 juni vier ondernemers aan te wijzen als Finalist. Deze vier kregen op 4 juli uit handen van wethouders Hoekstra (Hillegom) en Knape (Katwijk) een prijs én een uitdaging uitgereikt.
(De letter achter de bedrijfsnaam geeft aan uit welke gemeente de deelnemer komt. T = Teylingen, L = Lisse, N = Noordwijk, K = Katwijk, H = Hillegom. )
Alle aanmelders met de gegevens van hun inschrijving:
JUDITHvanvliet, noordwijk - mode
Judith van Vliet / 0622617951
Activiteiten op het gebied van MENS:
Als kleine mode zelfstandige maak ik het meeste van mijn items zelf, ipv dit in lage loonlanden te doen waar de arbeidsomstandigheden vaak slecht zijn. Daarnaast werk ik ook met duurzame materialen die veelal in Europa of zelfs Nederland vervaardigd zijn, wat ook betekend dat de materialen ook in goede werkomstandigheden gemaakt zijn, met respect voor mens, dier en milieu.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Zoals gezegd werk ik met voornamelijk duurzame materialen, die ook nog eens vaak dicht bij huis geproduceerd zijn. Dit scheelt dus zowel in de carbon footprint als in chemicaliën die veel minder gebuikt worden bij duurzame stoffen. Ook werk ik met gerecyclede stoffen (oude en of restproducten die tot nieuwe garens gemaakt worden om vervolgens geweven te worden tot stof), en werk ik ook met natuurlijke kleuren, kleur ik stoffen soms zelf op minder belastende wijze of print ik stoffen digitaal, wat vooral heel veel water scheelt.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Bij mij kunnen mode studenten stage lopen, waardoor ze een unieke kijk achter de schermen hebben op zowel creatief als technisch vlak en veel kunnen leren. Daarnaast werk ik samen voor bijvoorbeeld fotoshoots, wat beelden oplevert als opdracht of portfolio voor de fotograaf, visagist, hairstylist en het model. Soms werk ik ook samen met dame(s) die breien of staat werk van mij ten toon of wordt het geshowd wat weer toegang heeft tot publiek. Tot slot wordt ik ook nog wel eens geïnterviewd door studenten van verschillende opleidingen, vaak ivm duurzaamheid, mode en of zzp.
Duurzaam project:
Ik wil mijn label nog wel uitbreiden zodat er meer bereik is en meer mensen in aanraking kunnen komen met duurzame mode, geïnformeerd kunnen worden over wat duurzame mode precies is en of de kleding van mij hun aanspreekt en iets voor hun garderobe kan zijn.
INNOVATIE:
Het bedrijf is innovatief omdat veel duurzame modelabels zich op 1 punt richten, alleen op de stof of op de productie, omdat het anders te duur wordt. Ik probeer zo duurzaam mogelijk te zijn op alle vlakken, dus zowel de (grond)stoffen, als de productie, en alles er om heen.
Andere redenen om de prijs te winnen:
De mode sector is een industrie die slecht is voor mens en milieu. De mindset en koopgedrag van mensen moet veranderen. Dat probeer ik met mijn eigen label en door mijn samenwerkingen met anderen die hier ook voor staan zoals de weverij in Enschede, de documentaire maakster en duurzame ondernemer Chanel Trapman en de Dutch Sustainable Fashion Week. Even een paar feitjes over de ongezonde mode industrie:
Een gemiddeld persoon gooit per jaar 68 pond textiel weg
Gemiddeld kost een spijkerbroek 8000 liter water om te maken en een katoenen t-shirt 2700 liter.
Meer dan 25% van de pesticiden ter wereld wordt op katoen gebruikt.
In Nederland worden elk jaar 1,2 miljoen nieuwe onverkochte kledingstukken vernietigd
Vishandel de Klok, VOORHOUT - Detailhandel
Wim Klok / 0636182255
Activiteiten op het gebied van MENS:
Rolstoelvriendelijke entree.
Als persoon zeer maatschappelijk betrokken en daarom o.a. roparunner bij team bollenstreek (stichting die mensen helpt die kanker hebben.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Afval scheiden
hergebruik water
hergebruik ijs
LED verlichting
Minder wegwerpplastic door klanten eigen bakken te laten meenemen
Waar mogelijk MSC gecertificeerde vis verkopen.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Kosten laag houden.
Vinger aan de pols houden in samenwerking met boekhouder
Duurzaam project:
De eigen verpakking van de klant dus.
We gaan proberen of we meer collega's zo ver kunnen krijgen.
Zo ook al een aantal keren getracht om gezamenlijk afval op te laten halen door één afvalverwerker. Tot op heden met te weinig succes, dat wel.
INNOVATIE:
Innovatief in de zin van, altijd kijken hoe we met zijn allen iets kunnen doen om het milieu minder te belasten.
Daarom nu pas gestart met die eigen verpakking van de klant
Andere redenen om de prijs te winnen:
Altijd betrokken met de omgeving.
Voorvechter van samenwerken in de strijd om het milieu te ontzien.
Lemon Hill Lisse, Lisse - Detailhandel
Jolijn Koopmans / 0619464151
Activiteiten op het gebied van MENS:
Op lokaal gebied: Lemon Hill is o.a. opgezet om een plek te creëren waar iedereen zich vrij voelt, waar iedereen gelijk is. Duurzame kleding is een middel om mensen samen te brengen om zo gemeenschapszin aan te wakkeren en eenzaamheid te verminderen. Dus het wij-gevoel creëren. De afgelopen jaren hebben wij mensen helpen re-integreren. Door vrijheid en sturing hebben we veel mooie mensen weer helpen opbloeien en deelname op de arbeidsmarkt verder gestimuleerd. Ook hebben wij ons de afgelopen jaren gericht om het creëren van het wij-gevoel onder de ondernemers op de Heereweg, zodat we samen lokaal winkelen en dineren kunnen stimuleren. Wereldwijd: de arbeidsomstandigheden in de mode-industrie zijn verschrikkelijk. Door de aankoop van tweedehandsmerkkleding te stimuleren proberen wij mensen over de hele wereld te helpen.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Ons product/service: De kledingindustrie is 1 van de meest vervuilende industrie in de wereld. Helaas beseffen we dat nog niet altijd en is het normaal geworden dat de grote fast-fashion ketens elke week weer een nieuwe collectie inhangen. Er wordt dagelijks over de hele wereld veel goede kleding weggegooid. Bij ons krijgt het opnieuw de kans om iemand gelukkig te maken. Door een trendy winkel te creëren en zeer streng te selecteren welke kleding er in de winkel mag hangen willen we graag laten zien dat bij tweedehands niet meer het stoffige imago van vroeger hoort. Wat bij ons qua kleding uiteindelijk niet verkoopt gaat naar de Kledingbank in Sassenheim. Ons winkelpand: uiteraard recyclen wij ons afval, maar daarnaast proberen we het afval te verminderen en te streven naar papierloos werken. We gebruiken groene energie en gas en zitten in een nieuw, zeer goed geïsoleerd pand. De winkelinrichting is volledige gemaakt van gerecycled materiaal, duurzaam hout en ingericht met tweedehands meubels.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Wij richten ons op het stimuleren van de lokale economie. Klanten uit de Bollenstreek kunnen hun kleding bij ons inbrengen en ontvangen een deel van de verkoopprijs. Dus de verkoop komt bijna volledig terug in de lokale economie. Daarnaast helpen we mensen die terug willen keren in de arbeidsmarkt op weg met hun re-integratie. Samen met lokale ondernemers streven wij ernaar om winkelen in Lisse heel aantrekkelijk te maken. Door samen te werken hebben we al veel kunnen bereiken met gezamenlijke evenementen. 2x per jaar organiseren wij 2 verkoopdagen voor een lokaal goed doel. De opbrengst gaat volledig naar een lokaal goed doel. Dat doel wordt aangedragen via social media en is elke keer een ander doel. Zo hebben we tot nu toe geld kunnen geven aan Stichting Puntenburg, Stichting Bretels en The Gate Lisse.
Duurzaam project:
Het streven is om de komende jaren te proberen een Lissese Duurzaammaand op te zetten (de titel moet nog aantrekkelijker). Waarbij alle ondernemers verschillende activiteiten organiseren die te maken hebben met duurzaamheid. Zoals restaurants die allemaal een menu met alleen maar duurzame streekproducten aanbieden, woonwinkels die hun ecovriendelijke producten presenteren, het organiseren van een uitje voor mensen met dementie en mantelzorgers. Bij ons zou dit bijvoorbeeld kunnen betekenen dat we een privewinkelmiddag voor mantelzorgers (i.s.m. het Welzijnskompas) organiseren om even heerlijk te kunnen ontspannen. Of dat we iets organiseren waarbij we mensen weer verliefd laten worden op hun eigen kleding door ze te helpen met het combineren van hun eigen kledingstukken, of samen met andere winkels een duurzame modeshow.
INNOVATIE:
Ja, we gaan mee in de huidige trends qua interieur en ook mee in de trend dat men zich duurzamer en unieker wil kleden. We zijn daarbij anders dan de meeste tweedehandswinkels doordat we het " stoffige" imago achter ons hebben gelaten. Ook zijn we niet "deels" duurzaam zoals veel bedrijven (ook al is het heel goed dat iedereen een start maakt), maar wij zijn duurzaam op alle vlakken (People, Planet, Profit). Dat is waar het bij ons volledige om draait.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Van Kesteren Schilders, Voorhout - Schilders en glaszetters
Linda van Broekhoven / 0252211779
Activiteiten op het gebied van MENS:
Wij zijn een erkend leerbedrijf van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven leiden nieuwe schildertalenten op. Als familiebedrijf vinden wij het ook belangrijk om onze maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Zo geven wij jongens met een rugzakje of beperktere mentale mogelijkheden regelmatig een kans om zich in ons bedrijf te ontwikkelen. Momenteel werken er twee jongens bij ons die deze extra aandacht van ons krijgen. Daarnaast krijgen al onze medewerkers een vitaliteitsbudget zodat zij kunnen sporten en ontspannen en daarmee hopen wij een lang en gezond arbeids- en priveleven te kunnen ondersteunen. Een keer per jaar organiseren wij een Van Kesteren Academy. Tijdens deze middag wordt een actueel onderwerp gecombineerd met een actieve afsluiting. Dit jaar gaat het over Verftechnieken en op die manier willen we onze medewerkers up to date houden. We leiden ieder jaar onze medewerkers op door ze nieuwe cursussen en opfriscursussen Ieder jaar nemen wij twee leerlingen aan die een opleidingstraject van vier tot vijf jaar doorlopen. Deze leerlingen worden begeleid door onze collega's die zijn opgeleid tot leermeester.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Op dit moment wordt hard gewerkt aan de bouw van onze nieuwe bedrijfshal op de Madame Curiestraat 36 in Sassenheim. Deze hal is geheel energie-neutraal. In deze hal zal veel aandacht worden besteedt aan duurzaamheid. Denk hierbij aan zonnepanelen, energiebesparend glas en een laadpaal voor onze toekomstige elektrische auto. Onze glasafdeling levert energiezuinig glas. Dit glas zorg voor een juiste koeling in de zomer en verwarming in de winter.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Veel sponsoringen binnen en buiten Teylingen en hoofdsponsor van vv Foreholte. Met het vertrek van de bedrijfshal uit de Prins Bernardstraat zullen veel vrachtwagens uit de Herenstraat in Voorhout verdwijnen wat zorgt voor een betere doorgang van de Herenstraat een veiligere situatie.
Duurzaam project:
Ja momenteel wordt er gewerkt aan de nieuwe bedrijfshal in Sassenheim. In deze hal zal veel aandacht worden besteedt aan duurzaamheid. Denk hierbij aan zonnepanelen, energiebesparend glas en een laadpaal voor onze toekomstige elektrische auto. Verfrestanten worden niet zomaar weggegooid maar geven wij aan scholen en carnavals- en toneelverenigingen
INNOVATIE:
Onze medewerkers beschikken over een vitaliteitsbudget. Met dit budget mogen zijn sporten en ontspannen om er zo voor te zorgen dat wij fit en gezond blijven en op die manier duurzaam inzetbaar zowel thuis als op het werk. We rijden in een groene auto (aardgas) en krijgen daar vermoedelijk al dit jaar een elektrische auto bij.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Van Kesteren is een prachtig familiebedrijf die al sinds 1935 staat voor een mooi product op het gebied van schilder- en glaswerk. Een bedrijf dat in de jaren is gegroeid en staat voor kwaliteit. In de Herenstraat heeft Van Kesteren ook een mooie winkel voor verf, behang, vloer- en raamdecoratie en zo zorgt zij samen met haar 60 medewerkers voor een prachtig eindproduct en is Van Kesteren een begrip in de Bollenstreek. Onze schilders wonen tussen Castricum en Zuid-Beijerland en daarmee kunnen wij heel trots zijn op het grote gebied in Nederland waar wij onze diensten al mogen verlenen.
Stairz Traprenovatie, Lisse - Traprenovatie
Linsey van Loenen / 0252508000
Activiteiten op het gebied van MENS:
De verhoudingen tussen man en vrouw is gelijk.
Stairz geeft mensen die lastig te plaatsen zijn op de arbeidsmarkt een plek.
Monteurs maken gebruik van bedrijfskleding en bedrijfsauto's. Deze zijn van allerlei gemakken voorzien om hun werk zo gemakkelijk en veilig mogelijk uit te voeren.
Stairz geeft haar personeel de mogelijkheid om door te groeien door verschillende cursussen en scholing aan te bieden.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
De PVC treden van RHEINGOLD GMBH worden op koolzaad geproduceerd.
Het karton en plastic wordt apart afgevoerd.
In het pand wordt er alleen gebruik gemaakt van LED- verlichtingen. Ook zijn we op het moment bezig met zonnepanelen.
Het gebruik maken van een I-pad i.p.v papier.
Wij kijken naar de zuinigheid van de auto’s en zorgen dat deze altijd goed onderhoud worden.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Stairz sponsort o.a.: Rode kruis, Hersenstichting nederland, KWF Kankerbestrijding, Floralis, FC lisse, Onderwatersportvereniging "De Guppen.
Ook creëert Stairz werkgelegenheid voor Lisse. Door de winstgevendheid van het bedrijf kunnen wij investeren in nieuw personeel.
Duurzaam project:
Het aanschaffen van zonnepanelen.
INNOVATIE:
Ja, Stairz is innovatief omdat wij gebruik maken van een showroom.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Jx4, Lisse - Robotisering
Jeannette van Brecht / 0612299729
Activiteiten op het gebied van MENS:
Als bedrijf denken wij mee met het personeel. Ze krijgen van ons opleidingen aangeboden om zichzelf te ontplooien want wij geloven dat als ons personeel zichzelf ontwikkeld wij als bedrijf ook op een juiste manier kunnen ontwikkelen. Anders staan we stil! Jx4 is niet alleen Jan en Jeannette (eigenare Jx4) maar de eigenaren en al het personeel.
Daarnaast sporten wij wekelijks met ons personeel. Zo werken we aan teamspirit maar ook de gezondheid. Medenzeggenschap van het personeel is voor ons ook ontzettend belangrijk. Ze krijgen hun eigen projecten toegewezen.En plannen alles zelfstandig in, met overleg onderling. Waar wij ook mee bezig zijn is contact leggen met scholen in de buurt.Wat wij merken is dat scholen qua techniek achterlopen. Bijv de KTS hier zijn ze bezig een lokaal aan te leggen met de techniek van nu. Wij hebben ons bedrijf aangeboden daar eventueel gastlessen te geven en mee te denken naar dat wat leerlingen kunnen gebruiken om alles te leren over techniek. Wij hebben ook regelmatig stagiares en op dit moment een BBL leerling 1 ste monteur mechatronica in dienst.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Wij zijn continu bezig met het ontwerpen/maken/innoveren van machines/robots. Duurzaamheid is hierbij natuurlijk ook erg belangrijk. Om een voorbeeld te geven lopende banden systemen hoeven niet onnodig te blijven draaien als er geen producten op de band zijn. Ook zorgen we ervoor dat een onderdeel van een machine niet onnodig gebruikt wordt waardoor deze langer mee gaan.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
ik denk dat hier het stukje wat betreft de scholen erg belangrijk is.
Want als wij nu al investeren in interesse bij de jeugd geeft dat winst in de toekomst.
Duurzaam project:
deze vind ik lastig omdat wij eigenlijk continu met allerlei projecten bezig zijn qua duurzaamheid.
INNOVATIE:
Wij werken continu aan innovatie. Alles moet sneller makkelijker schoner milieuvriendelijker en kosten besparend zijn. En daar stellen wij onze machines dus ook op af.
Andere redenen om de prijs te winnen:
wij bestaan nu inmiddels 9 jaar. Ik denk dat wij als bedrijf trots mogen zijn op dat wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. Onze klanten zijn tevreden en we kunnen ons nu nog meer gaan focussen op de jeugd.
Haringrock (vrijwilligers initiatief) , Katwijk - Festival
Ton Frissen / 0614373598
Activiteiten op het gebied van MENS:
Haringrock is er voor jong en oud in de hele regio, het is het grootste en oudste gratis kustfestival in Katwijk. We werken met maar liefst 74 vrijwilligers een heel jaar toe naar een weekendevenement dat bestaat uit het Haringrock festival, de Katwijkse vrijmarkt en het Ondernemersplein.
Ieder jaar stellen we een gevarieerd programma samen waarmee jong en oud zich kan vermaken. We hebben sfeer, beleving en veiligheid voor onze bezoekers altijd hoog in het vaandel staan.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Vanaf dit jaar zal Haringrock een wegwerpplasticvrij evenement zijn. De plastic wegwerpbekers worden vervangen door propyleen-bekers en moeten gekocht worden zodat het publiek de bekers meeneemt of na afloop van het festival doneert. De overige drinkbekers worden speciaal gereinigd en hergebruikt. Gekochte bekers kunnen bezoekers elk jaar gebruiken. Bovendien zullen we energiebesparend te werk gaan. Tijdens het evenement schenken we puur natuur RuhrGold-pils, met 100% natuurlijke ingrediënten tijdens de bewerking.
Daarnaast zijn er afspraken gemaakt om afval na Haringrock zo snel mogelijk op te ruimen en zowel de festivallocatie als het strand weer helemaal schoon te vegen. Het restafval zal door VLK Katwijk op een duurzame manier verwerkt worden.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Haringrock steunt ieder jaar een goed doel en onderscheidt zich daarmee van andere evenementen. Bovendien dragen we sterk bij aan het toerisme en de economie van Katwijk.
We zijn een platform voor ondernemers en reiken aan onze sponsors jaarlijks de Sponsor-award uit. We verzorgen een netwerkavond, bieden mogelijkheden aan ondernemers om zich op het Ondernemersplein te presenteren en zich aan een groot publiek te laten zien.
We werken nauw samen met de gemeente Katwijk, de Katwijkse Ondernemers Vereniging (KOV), bewoners, winkeliers (vereniging) en de horecavereniging. Bovendien is het festival volledig gratis toegankelijk, waarmee we er zijn voor jong en oud, door alle lagen van de maatschappij.
Duurzaam project:
Haringrock is het oudste festival van Katwijk. Het festival is niet commercieel, maar om het festival gratis toegankelijk te houden gaat het wel om Cultureel ondernemen. Het festival word gedragen door het bedrijfsleven en vele vrijwilligers. Haringrock is toonaangevend in de regio van de Bollenstreek, maar krijgt ook nationale tot internationale publiciteit. Ton Frissen is de initiatiefnemer van Haringrock en is werkzaam in de Visserij. Wij vinden het nodig om ook op duurzaamheid voorop te lopen en een voorbeeld te kunnen zijn voor andere evenementen en organisatoren. Omdat ons evenement zich op het strand van Katwijk plaats vind, behoren ook wij bij te dragen aan bijvoorbeeld een plastic vrij festival. Deze troep kan namelijk ook in zee terecht komen. Ook willen wij minder energie uit stoten en overgaan op energie die afkomstig is van zonnepanelen. Wij zullen op 12 en 13 juli dan ook het eerste kustfestival zijn die plasticvrij is. De komende tijd zullen wij ons samen met Stichting 20 duurzaam 20 bezig houden om volledig over te gaan op een duurzaam festival.
INNOVATIE:
Haringrock wordt het eerste kustfestival in Nederland dat 100% wegwerp plasticvrij zal zijn. Bovendien zijn we het eerste festival in Katwijk dat volledig inzet op duurzaamheid.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Te kunnen motiveren en adviseren voor andere organisatoren en evenementen. Een Duurzaamheidprijs draagt extra bij om hierin serieus te worden genomen.
Het bijzondere is dat niet alleen de organisatie dit hoog in het vaandel heeft staan maar ook de mensen in het bedrijf dit vinden. Een mooi voorbeeld hiervan is: een medewerker die als statushouder is aangenomen bij Hoek wou graag de familie laten herenigen. Helaas zijn er op dat moment enkele gezinsleden gegijzeld. Werkgever is bereid om mee te betalen aan losgeld maar ook de collega's leveren massaal een vrije dag in voor geld voor losgeld.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Hoek Hoveniers zoekt constant naar de beste oplossing uiteraard samen met anderen. De medewerkers, de klanten, gerenommeerde onderzoekinstellingen en natuurlijk de mensen die uiteindelijk verblijven in de groene leefomgeving die zij creëren. Al die projecten leiden tot verhalen, een bundeling hiervan is terug te vinden op https://hoekhoveniers.nl/inspiratie/
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
De werkzaamheden van de firma zijn heel divers en veelal een inspiratiebron voor anderen om ook een ‘groene’ stap te maken. Voorbeelden van specialismen zijn: ecologisch beheer & natuurvriendelijke oevers, dak- & geveltuinen en het renoveren en aanleggen van natuurlijke speelplekken & groene schoolpleinen.
Onze gevarieerde klantenkring: gemeenten & overheid, bedrijven & instellingen, bouw- & ontwikkelingsmaatschappijen, woningcorporaties & VVE’s en particulieren. Daarnaast is Hoek Hoveniers maatschappelijk zeer betrokken en durft ook buiten de reguliere kaders maatschappelijke verantwoording te nemen!
Duurzaam project:
INNOVATIE:
Innovatie (ook op sociaal vlak) is voor Hoek Hoveniers een basisvoorwaarde voor een duurzame en leefbare omgeving. Met een gedreven team mensen realiseren zij bijzondere projecten op het gebied van boomverzorging, landschapsontwikkeling, openbaar groen, sport & recreatie, particuliere tuinaanleg & werk- en zorgomgeving. Mooie voorbeelden hiervan zijn de vele schoolpleinen in de Bollenstreek die door Hoek zijn ingericht. Naast kennis en ervaring zijn niet alleen de opdrachtgevers (school/gemeente) maar ook de gebruikers betrokken bij de plannen.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Hoek Hoveniers pas volledig in het gewenste profiel. met ruim 100 medewerkers een lokale groene kanjer
Landgoed & Golfbaan Tespelduyn, Noordwijkerhout - Horeca / Vrije tijd
Peter Duivenvoorde / 0252-241333
Activiteiten op het gebied van MENS:
In dienst mensen met een handicap,
Opleidingscentrum voor vele stagiaires en continu stageplaatsen beschikbaar,
Reguliere nieuwsbrieven voor personeel
Uitvoerig opleidingsprogramma (horeca, hartbewaking, beademing, bedrijfshulpverlening, enz.)
Iedereen wordt uitvoerig geïnformeerd over MVO en hun rol daarin.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Certificaat Green Key (goud) voor het restaurant
Certificaat Golf Environment Organisation (GEO) voor de golfbaan en de horeca
Geregeld volgens alle milieunormen: Afvalverwerking op de golfbaan en in de keuken, geen bestrijdingsmiddelen in de baan, regulier onderzoek van de natuur op de golfbaan met rapportages, excursies voor natuurliefhebbers, alleen gecertificeerde producten in de keuken, bevordering van vele natuurelementen, Vastgelegde milieuplannen voor de komende 3 jaren, enz, enz.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Maakt gebruik van eigen geteelde producten, milieubewuste menukaart, sponsoring van vele organisaties, leveranciers binnen 50 km ivm CO2 uitstoot, gecertificeerde leveranciers voor de horeca, infrastructurele aanpassingen dmv de aanbouw van een serre obv duurzaamheid, oplaadpunten elektrische fietsen en onderzoek elektrisch oplaadpunten voor auto's,
Duurzaam project:
Vanuit de GEO-certificering zijn plannen gemaakt voor de eerstkomende drie jaren om de duurzaamheid op de golfbaan en het restaurant te verbeteren.
INNOVATIE:
Bij alle initiatieven die worden ondernomen staat duurzaamheid op de eerste plaats. Voor het restaurant zijn al verschillende duurzaamheid certificaten in bezit en zo ook voor de golfbaan. Om deze certificaten te mogen behouden moeten jaarlijks vastgelegde processen worden uitgevoerd. Dus ja, Tespelduyn is zxeker innovatief bezig.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Er is al zoveel gebeurd op dit gebied maar we zijn nooit gereed. Er zijn altijd elementen in de bedrijfsvoering die beter, sneller, eenvoudiger en innovatiever kunnen worden uitgevoerd, waarbij het milieu en duurzaamheid immer worden meegenomen. Bij Tespelduyn is dit een speerpunt.
SKM Bouwbedrijf, Noordwijk - Bouw
Adel Nour / 0031712401967
Activiteiten op het gebied van MENS:
Bouwbedrijf / betontechniek
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Duurzaam beton ontwikkelt
1 soort beton gemaakt an puin
1 soort beton gemaakt van slak afval na de vebranding
1 soort beton zonder cement
1 verbindingsmidddelen geeft 50% langere levensduur voor gewoon
beton verklaring van SGS
Vaak bij kiwa getest
Hier kunt u kijken naar een film van duurzaam beton
https://www.youtube.com/watch?v=0wB83jv5gNQ
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Ook heb ik nieuwe energie ontwikkelt machine met eigen magneet van de aarde
die draait zonder brandstof zonder wind zonder kernenergie wij hebben
een machine voor de test gemaakt 3 kw
Wij zijn bezig met een investering om de machine groter te maken tot
5 megawatt
Duurzaam project:
alleen maar bezig
INNOVATIE:
ja
Andere redenen om de prijs te winnen:
DSV|verzorgd leven, Katwijk - Ouderenzorg
Gerard Herbrink / (071)
Activiteiten op het gebied van MENS:
DSV neemt deel aan diverse projecten waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid krijgen tot een zinvolle maatschappelijke bijdrage door hen werk te bieden binnen de organisatie. DSV werkt daarbij samen met Het Raamwerk en Dichtbij. Ook met Binders en de Maregroep wordt hierbij samengewerkt, zowel voor werkzaamheden in de woonzorglocaties (bijvoorbeeld facilitaire dienst) als in het ontmoetingscentrum voor ouderen DSV|De Reedery. DSV bood daarnaast statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, de mogelijkheid om te werken en leren in de zorg in de organisatie en daarmee zowel op een waardevolle bijdrage aan de maatschappij als een nieuwe toekomst. Dit bijzondere project trok veel media-aandacht en werd bezocht door de Koning. Een ander bijzonder project in dit kader is het DSV|Leesproject, waarbij ouderen op een laagdrempelige manier worden geholpen bij het lezen. Veel ouderen hebben moeite met lezen, zoals bijsluiters van medicijnen, verpakkingen of digitale informatie opzoeken. Er kunnen zo gevaarlijke situaties ontstaan, of ouderen vereenzamen omdat zij de aansluiting missen bij allerlei zaken. Ouderen kunnen gratis, individueel en in eigen tempo worden geholpen door deskundigen met dit project.
DSV sluit bij haar zorgverlening nauw aan bij de innoverende landelijke beweging radicale Vernieuwing, waarbij wensen en behoeften van de cliënten als uitgangspunt worden genomen. Aansluitend bij deze beweging worden de DSV medewerkers getraind in deze manier van werken en denken, die gedragen wordt door de hele organisatie.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
DSV werkt samen met Stichting HOE Katwijk: oude materialen krijgen een nieuwe, waardevolle bestemming voor arme ouderen in Roemenië. DSV heeft haar nieuwbouwprojecten in de afgelopen jaren een aantal verhuizingen uitgevoerd. Hierbij zijn van de verschillende DSV-locaties diverse meubels, zoals kasten, bedden en andere kleinmeubelen, maar ook de complete oude keuken van een locatie aangeboden aan HOE en samen met DSV naar Roemenië gebracht. Daarbij zijn tevens de locaties daar bezocht en is kennis en advies uitgewisseld met de plaatselijke zorgorganisaties in dat land.
De afgelopen jaren heeft DSV verder een deel van haar locaties compleet vernieuwd of nieuw gebouwd. Daarbij is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk duurzame manieren van bouwen en energie-neutrale of energiezuinige oplossingen. Een zeer bijzonder voorbeeld is het DSV|Parledam pand. Dit is het enige nog overgebleven oorspronkelijke visserijpand in Katwijk. In plaats van het totaal verouderde bouwvallige pand te slopen, heeft DSV dit pand compleet leeggehaald en vervolgens weer helemaal in oude glorie hersteld. Dit is gebeurd met behoud van historische details, maar tegelijk voorzien van de nieuwste duurzame oplossingen zoals een warmtepomp en kamers met innovatieve, zogenaamde 'slimme vloeren' en moderne kantoren en verblijfsruimtes. Daarmee is niet alleen een goede nieuwe ouderenvoorziening gecreëerd in Katwijk, maar ook een voor de Katwijkse samenleving belangrijk historisch pand in ere hersteld.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
DSV werkt mee aan diverse maatschappelijke projecten, samen met andere partijen, zowel lokaal als regionaal. DSV doet dit omdat zij zich bewust is van haar maatschappelijke rol als ouderenzorg-organisatie in de samenleving. Zo werkt DSV mee aan projecten die de gemeenschapsvorming en het welzijn van ouderen bevorderen, bijdrage leveren aan zinvolle dagbesteding voor de ouderen zelf en eenzaamheid tegengaan. DSV draagt bij aan het bevorderen van sociale netwerken voor ouderen, o.a. door het aanbieden van allerlei gezellige activiteiten op zorgsteunpunten in de wijken en in bijvoorbeeld het ontmoetingscentrum voor ouderen De Reedery. Daarbij werkt DSV samen met diverse maatschappelijke partners, zoals het Welzijnskwartier, de gemeente, scholen, muziekscholen, bibliotheken en lokale ondernemers.
Daarnaast werkt DSV samen met andere regionale zorgorganisaties en onderwijsinstellingen aan vernieuwing van het zorgonderwijs, in het project Radicale Vernieuwing Waarde-vol onderwijs (r). Hierbij wordt werken en leren gecombineerd, om zowel het onderwijs van binnenuit te vernieuwen, als een antwoord te bieden op de tekorten aan goed opgeleide medewerkers in de ouderenzorg.
Duurzaam project:
Naast alle activiteiten met betrekking tot het verduurzamen van de gebouwen en daarmee het beperken van het energieverbruik, zal DSV|verzorgd leven de komende jaren al haar daken voorzien van zonnepanelen en nog meer dan nu zelfvoorzienend zijn.
Door de bevoorrading van de locaties anders te organiseren daalt de CO2 uitstoot door vrachtwagens in Katwijk en Lisse als zij deze locaties bevoorraden. Leveranciers leveren hun producten af op een centraal punt in de regio. Vanaf dat punt worden met één vrachtauto de locaties bevoorraad. De routeplanning voor medewerkers is bovendien aangepast zodat medewerkers vaker op de fiets gaan dat met een auto. Het fietsgebruik wordt zo gestimuleerd.
INNOVATIE:
DSV is op alle fronten innovatief. Het is de rode draad in de gehele organisatie. Het thema duurzaamheid is van toepassing op alle facetten van de organisatie. Zowel als het gaat om oplossen van arbeidsmarktvraagstukken binnen de zorg, als om de zorgverlening zelf. Ook bij alle nieuwbouw van DSV in de afgelopen jaren is behalve naar duurzaamheid ook steeds gekeken naar innovatieve toepassingen, zoals domotica, met toepassing van de 'slimme vloeren'. Deze vloeren zijn uniek in de wereld en als een van de weinige zorgaanbieders in Europa heeft DSV|verzorgd leven deze vloeren aangebracht in alle verblijfsruimten van de bewoners in alle nieuwe intramurale locaties. De vloeren zijn uitgerust met sensoren en registreren activiteiten in de ruimten waardoor videobewaking niet nodig is. Dit betekent zowel meer veiligheid als een grotere privacy voor de cliënten.
Andere redenen om de prijs te winnen:
In tegenstelling tot het heersende beeld hebben een aantal zorgaanbieders in de ouderenzorg high tech weten te combineren met warme, individuele zorg. DSV|verzorgd leven is daar een uitgesproken voorbeeld van.
Het imago van de ouderenzorg verdient een positieve impuls. Het is een maatschappelijke uitdaging om oplossingen te vinden voor zowel het imago van de ouderenzorg als geheel, als voor het tekort aan medewerkers binnen de sector. Velen van ons zouden zich hierop aangesproken moeten voelen; de ouderenzorg is de zorg van en voor ons allemaal;.....uiteindelijk krijgen we er allemaal op de een of andere manier mee te maken.
* bied werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
* werkt samen met het UWV op het gebied van re-integratie en werkervaringsplekken
* alle medewerkers hebben leerdoelen, waardoor zij zich ontwikkelen. Niet 'binden, maar boeien'
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Alle medewerkers formuleren in hun jaardoelen ten minste 1 concreet doel, die verduurzaming van hun taakgebied realiseert. Voorbeelden:
* bij het ontbijt voor onze hotelgasten wordt geen plastic meer gebruikt (geen voorverpakt beschuit, hagelslag, ontbijtkoek, boter noem maar op)
* alle schoonmaakmiddelen zijn vervangen door ecologische schoonmaakmiddelen (ecover)
* we werken samen met 'to good to go' om voedselverspilling tegen te gaan
* alle verlichting in het pand is aangesloten op bewegingssensoren en LED
* we gebruiken gerecycled papier en pennen
* we maken zoveel mogelijk gebruik van biologisch geteelde groente en kruiden uit onze moestuin
* we zijn geswitcht van afvalverwerker, die het mogelijk maakt afval beter te scheiden en in te leveren
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
we zijn misschien wel het trotst op de P van Profit. Herberg Welgelegen is een social enterprise. Een onderneming waarbij winst maken niet een doel is, maar het middel om impact te creëren. Winst maken is in ons geval dus geen vies woord, hoe meer winst hoe meer impact. Onze impact zit hem in het feit dat wij met onze horeca-activiteiten onze zorg financieren. 5 dagen per week zijn wij namelijk een plek van dagbesteding voor mensen met Alzheimer en aanverwante aandoeningen. Uiteindelijk is Herberg Welgelegen een stichting zonder winstoogmerk en ANBI gecertificeerd.
Duurzaam project:
Eigenlijk waren wij een pilot. Een idee om ouderenzorg in Nederland beter, maar betaalbaar te kunnen aanbieden. Nu 4 jaar later blijkt dit erg goed te werken. De vraag naar goede ouderenzorg is talloze malen groter als wij aankunnen, waardoor wij naar nieuwe locaties in de buurt op zoek zijn.
INNOVATIE:
zie boven...;-)
Andere redenen om de prijs te winnen:
GlasGroen, Noordwijkerhout - Waterbouw, houten terreininrichting en landschapsarchitectuur
Ruud Glas / 0252-370239 / 06 - 14 59 92 05
Activiteiten op het gebied van MENS:
GlasGroen biedt statushouders stage te lopen bij ons bedrijf met de mogelijkheid tot een vast contract. Wij vinden het belangrijk juist deze groep een duwtje in de goede richting te geven waardoor zij zich gemakkelijker zal kunnen bewegen op de arbeidsmarkt en sneller zullen inburgeren. Momenteel begeleiden wij mensen uit Eritrea met hun stage binnen ons bedrijf. Wij bieden hen de mogelijkheid zich bij ons verder te ontwikkelen en uitzicht op een vast contract. Voor ons bedrijf en onze medewerkers is dit een geweldige ervaring waarbij wij direct iets kunnen doen voor onze omgeving. Onze medewerkers werken veilig, onze bedrijfsprocessen zijn VCA-gecertificeerd. Onze medewerkers beschikken over het VCA-diploma en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Kennis is macht. In de crisis heeft GlasGroen juist geïnvesteerd in het aantrekken van personeel. Wij zien de kennisoverdracht tussen de oud-gedienden en de nieuwe generatie als iets essentieels in onze organisatie. Hierbij wordt vaak gedacht aan oud naar jong, maar wij vinden andersom wellicht nog belangrijker in innoveren van onze bedrijfsprocessen. Onze bedrijfsprocessen zijn inzichtelijk gemaakt door een extern bureau. Op dit moment zijn wij alle medewerkers aan het betrekken bij deze processen. Hierbij willen wij individueel meer verantwoordelijkheid geven aan onze medewerkers voor deze processen. Door hier samen over te discussiëren komen managements niveau en werkvloer tot de meest creatieve oplossingen.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Onze bedrijfsprocessen proberen wij zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Wij streven ernaar binnen niet afzienbare tijd onze Co2-footprint inzichtelijk te hebben en aan de hand hiervan nog beter te gaan presteren. Inmiddels is ons bedrijfspand uitgevoerd met LED-verlichting en verwarmen wij al 5 jaar zonder gasaansluiting. Onze bedrijfsvoertuigen zijn modern, maximaal 4 jaar oud, en beschikken grotendeels al over Euro 6 motoren. GlasGroen is voor het toepassen van haar houtproducten FSC®-gecertificeerd. Dit betekent dat de totale houtketen van kap tot aan eindproduct geborgd is en illegaal fout hout bij ons geen kans krijgt. Het FSC®-beleid is compleet gericht op People Planet Profit en sluit nauw aan bij de visie die wij als bedrijf willen uitdragen. De hoeveelheid materiaal dat GlasGroen toepast op projecten wordt vooraf zorgvuldig gecalculeerd. Hierdoor houden wij voorraden en transporten zo minimaal mogelijk. Door goed af te meten is afval ook tot een minimum beperkt. Afval wordt gesorteerd en gescheiden aangeboden. Emballage (houten klossen onder pakketten) wordt met retourvrachten teruggestuurd naar de leverancier waarna dit hergebruikt wordt. GlasGroen kijkt kritisch naar toe te passen materialen. Wij zijn een voorstander van toepassing van hout boven andere materialen aangezien dit één van de weinige materialen is die actief Co2 kan opnemen. De koolstof die door een boom tijdens haar levensduur uit de atmosfeer wordt gehaald, blijft ook opgeslagen gedurende de levensduur ban het uit het hout vervaardigde product. Hoe sneller een boom groeit, hoe meer zij opneemt. Door bossen te kappen blijft de opname van CO2 gewaarborgd. Hout is uiteindelijk CO2-neutraal.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Naast de diverse sponsorschappen van lokale verenigingen zien wij grote kansen in projecten die er wel toe doen. Dit kan zijn het sponsoren van een bus voor gehandicapten, het mede mogelijk kunnen maken van een voetbalreis voor een jeugdlid, maar nog veel meer in het doen van fysieke projecten zoals enkele jaren geleden in de vorm van een tuinontwerp voor een zorgboerderij in Lisse. Met het project waarmee wij inschrijven richten wij ons grotendeels op Profit. Wij zullen uiteindelijk niet het enige bedrijf zijn dat haar projecten op deze manier gaat bekijken. Wij willen een ommezwaai teweegbrengen waarbij kritisch gekeken wordt naar meer duurzame houtmogelijkheden voor tropisch hardhout. Wij vinden het belangrijker om de markt te informeren over het bestaan van deze alternatieven waardoor tropisch hardhout (met een lagere lifecycle) meer gespaard zal gaan worden.
Duurzaam project:
GlasGroen loopt met haar verwerking van hout voorop en was als waterbouwbedrijf in haar regio één van de eerste met een FSC®-certificering voor de door haar te toe te passen houtproducten. Dit vinden wij zelf echter niet meer genoeg om de algehele tendens van duurzaamheid voor te blijven. Bij hout wordt onderscheidt gemaakt in duurzaamheid en sterkteklassen. Bij onze projecten selecteren wij al jaren op de meest geschikte houtsoorten. Hierbij zoeken wij naar de perfecte mix in duurzaamheid, gebruiksfunctie en constructie. In de waterbouw wordt veelal tropisch hardhout toegepast uit het regenwoud. Dit hout wordt gewonnen uit bossen van honderden jaren oud. De gemiddelde leeftijd van de stammen is 90 jaar. Ondanks dat de kap gereguleerd wordt door de Forest Stewardship Council, en zij staan voor een duurzaam bosbeleid, vinden GlasGroen en haar houtleverancier dat zij op zoek moesten gaan naar geschikte alternatieven die bijdragen aan een duurzamer eindproduct.
In het kader van deze zoektocht zijn wij onlangs in de hoorn van Afrika geweest om op zoek te gaan naar een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. Geen gemakkelijke opgaaf, want de kenmerken van tropisch hardhout, duurzaamheidsklasse I – sterkteklasse minimaal D50, leggen de lat erg hoog. Aan de ene kant lastig, aan de andere kant konden we vele soorten bij voorbaat al wegstrepen. Tezamen met onze houtleverancier, de houtimporteur en de plaatselijke bosbouwers hebben wij de keten inzichtelijk gemaakt van zaadje naar houtproduct. Een interessant werkbezoek waar wij als laatste in de keten onze wensen met betrekking tot dimensionering goed inzichtelijk konden maken. Daarnaast was het bezoek een eye-opener met betrekking tot duurzaamheid, mogelijkheden en onmogelijkheden voor het eindproduct. GlasGroen zet in op de lifecycle van haar eindproduct (wanneer is een eenzelfde product weer voor handen?). Een beschoeiing moet bijvoorbeeld na 25 jaar worden vervangen. Is er na 25 jaar al product beschikbaar uit hetzelfde bos om de beschoeiing te vervangen, dit rekenen wij om naar lifecycle-getal. Een lifecycle kan ontwerptechnisch worden vergroot, bijvoorbeeld door toepassing van onderwaterbeschoeiing, maar nog veel beter direct bij de materiaalkeuze. Tijdens het werkbezoek heeft GlasGroen de lifecycle van de houtsoorten Cloeziana en Paniculata gevolgt. Beide houtsoorten met een duurzaamheidklasse I en een sterkteklasse van minimaal D50. Daarnaast biedt de paalwormbestendigheid vele toepassingsmogelijkheden in de waterbouw. De stammen die worden gekapt, hebben een gemiddelde lengte van 27 m en zijn 12-15 jaar oud. De stammen worden gekapt in bosconcessies die eigendom zijn van de staat. Hierdoor is herplant, bosvitaliteit en bescherming gewaarborgd. De concessies zijn daarnaast ook nog eens FSC®-gecertificeerd. Een duurzaam alternatief voor vierkant bezaagde palen en rondhout met een betere lifecycle als tropisch hardhout. Naast de gebruikelijke houtproducten, proberen wij tezamen met onze houtleverancier nieuwe toepassingen te bedenken voor dimensioneringen die nu niet verkoopbaar zijn. Dit proces van vallen en opstaan zal uiteindelijk resulteren in een nog duurzamere kap. Op dit moment wordt in Noordwijkerhout (gemeente Noordwijk) de laatste hand gelegd aan het oeverbeschermingsbestek 2019 waarbij palen van bovengenoemde houtsoort Paniculata zijn toegepast. Paniculata in het bijzonder komt uit een bosgebied in Swaziland waar een deel van de opbrengsten ten goede komen aan een dorpsgemeenschap dat Aids-wezen opvangt en hierdoor zelfredzaam is.
INNOVATIE:
Voor zover wij weten is GlasGroen het eerste waterbouwbedrijf dat kritisch kijkt naar de houtopbouw van hun eindproduct. Zonder dat de markt hierom vraagt wil zij hier een positieve inbreng in hebben en hiermee zelf de markt in beweging brengen. Wij zien door in het begin van de keten op zoek te gaan naar optimalisatie van het eindproduct, dat dit uiteindelijk resulteert in een betere wereld. De kennisoverdracht van eindverwerker in Nederland naar boskapper, houtzagerij en transporteur in Afrika is hierbij onontbeerlijk.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Zoals elke waterbouwer bieden wij ook een scala aan mogelijkheden aan in kunststof en beton. Afgelopen decennia zijn deze producten bezig aan een opmars binnen de waterbouw, maar zijn deze wel zo duurzaam? Men claimt een hoge levensduur, maar het materiaal laat ook nadelen zien voor de flora en fauna in de gebieden waar het wel is toegepast. GlasGroen adviseert haar opdrachtgevers eerlijk over de voor- en nadelen van producten en kijkt per locatie welk product het meest duurzaam is om toe te passen.
Crosspoint Offices , Noordwijk - Vastgoed
Brian Issac / 071 207 3725
Activiteiten op het gebied van MENS:
Wij zijn een bedrijf zonder personeel, maar hebben wel veel huurders, waarvoor wij een community willen bouwen, zodat ze elkaar zakelijk kunnen versterken. Daarbij wordt de factor hospitality bij Crosspoint Offices toegevoegd, waardoor huurders het huren van een kantoor ervaren als een hotel met alle comfort, hetgeen redelijk uniek is in de vastgoedsector.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
- Het gebouw is vol elektrisch en werkt op een warmtepompsysteem zonder gas. Stroom is 20% groen.
- Wij zijn een paperless bedrijf en factureren bv digitaal en willen facturen ook digitaal ontvangen
- verlichting werkt op sensoren en gaat alleen aan als er mensen aanwezig zijn of het daglicht onvoldoende is
- afval wordt gescheiden ingezameld
- koffieafval wordt gerecycled
- we bestellen in bulk, zodat het aantal bestellingen en leveringen beperkt blijft
- we bieden elektrische deelauto's aan onze huurders, zodat ze op de fiets naar kantoor kunnen komen en hun klanten kunnen bezoeken met de deelauto. Voor sommige huurders een reden om geen lease-auto te nemen.
- 35% minder servicekosten dan gemiddeld kantoorgebouw
- geen gebruik van plastic servies of weggooiservies
- de meubels, die we aanschaffen, hebben een green guard gold certificaat en/of Blauer Engel certificaat
- 4 laadpunten voor elektrische auto's
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
- sponsoring lokale cultuur zoals Max Liebermann en Kunstklank
- sponsoring Winterwonderland voor Noordwijkse jeugd
- focus op lokaal inkopen
Duurzaam project:
- studie aanschaf zonnepanelen
- vervangen verlichting voor LED
- studie vervangen van huidige installatie voor een nog zuiniger klimaatsysteem
- studie aankoop extra groencertificaten om percentage groene stroom te verhogen
INNOVATIE:
Vanaf het ontwerp is er nagedacht over besparing. Zo zijn er van drie aparte torens 1 gebouw gemaakt, waardoor er maar 1 lift nodig is.
We zijn de eerste aanbieder van deelauto's in de regio.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Duurzaamheid is voor ons geen hype, maar een vast onderdeel, dat meegenomen wordt in de beslissingen, die er worden genomen betrekking hebbend op het beheer van het gebouw.
Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk - Horeca
Justin Noorlander / 0651546655
Activiteiten op het gebied van MENS:
Grand Hotel Huis ter Duin ondersteunt meer dan 17 maatschappelijke projecten. Een voorbeeld daar van is Made Blue die met onze bijdrage meer dan 48 miljoen liter schoon drinkwater heeft kunnen realiseren. Sommige zijn door het hotel zelf geïnitieerd zoals het jaarlijks concert voor alle senioren van Noordwijk.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Grand Hotel Huis ter Duin heeft een EarthCheck certificering en een aparte sustainability afdeling. Daarnaast ondersteunt het hotel meerdere duurzame organisaties.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Grand Hotel Huis ter Duin geeft de voorkeur aan lokale bedrijven en lokale werknemers niet alleen vanwege de reductie van co2 maar ook vanwege de maatschappelijke rol als bedrijf in de omgeving.
Duurzaam project:
Elk jaar moet Grand Hotel Huis ter Duin verbetering tonen op het gebied van duurzaamheid om het EarthCheck certificaat te behouden. Een voorbeeld hiervan is het project om het gebruik van plastic in het hotel aanzienlijk te verminderen.
INNOVATIE:
Vorige jaar is er een composteermachine aangeschaft die alle voedsel resten omzet in compost dat door de hoveniers en leverancier van het hotel gebruikt kan worden.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Ekomenu-Wereldeters, Sassenheim - voeding
Marjolein de VLaam / 0642431313
Activiteiten op het gebied van MENS:
Ekomenu en Wereldeters zorgen ervoor dat mensen en vooral kinderen gezonder gaan eten. Wereldeters doet dit via het Kookboek (van het Jaar) en de Vander Valk-Wereldeters Kindermenu's. Ekomenu zorgt voor maaltijdpakketten met verse biologische ingredienten voor thuis. Biologisch staat voor behalve voor gezond en duurzaam ook voor faire relaties met de leveranciers. Bij Van Der Valk wordt voor elk kindermenu een euro gedoneerd aan KidsRights in Afrika. Marjolein de Vlaam is ook fair trade ambassadeur van gemeente Teylingen
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Geen gezonde voeding zonder een gezonde bodem. Biologische teelt staat voor een ecologische teelt zonder gebruikt van kunstmest en pesticiden. De producten bevatten geen onnatuurlijke E-nummers. Ekomenu werkt zonder voorraden en alleen op bestelling. Alles wordt geleverd op maat. Zo is er 30% minder voedselverspilling.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Inmiddels heeft Ekomenu bijna 1 miljoen maaltijden geleverd. Het zelfde geldt voor Wereldeters bij de Van der Valk restaurants. Hiermee een grote bijdrage aan een grote infrastructuur waardoor mensen in Nederland en België zowel thuis als bij Van der Valk kunnen geniete van gezonde, duurzame maaltijden. Het initiatief is gestart in Sassenheim.
Duurzaam project:
We starten met een Food for Health platform voor partners en professionals in de zorg. Zij kunnen leefstijl gebaseerde menu's van Ekomenu inzetten voor dieten en behandelingen. Zo werkt Ekomenu op wetenschappelijke basis samen met het Diabetes Fonds, TNO life sciences (Leiden-Zeist) en Wageningen Universiteit. Dit kan in potentie miljarden euro's besparen. Er worden educatieprogramma's gehouden bij Ekomenu voor zorgprofessionals.
INNOVATIE:
Technologie zoals internet, lidmaatschapsmodel en thuisbezorging wordt ingezet om mensen voor hetzelfde geld 100% gezond en biologisch te laten eten. De duurzaamheidsinspanningen leiden tot kostenreducties voor het bedrijf (waste, voorraden) de particulier (alles op maat) en de maatschappij (minder zorgkosten).
Andere redenen om de prijs te winnen:
Het helpt ons in de crowdfunding die in april loopt om groeikapitaal te verwerven voor ons Food for Health platform.
zonneflex, lisse - solar
jm duiker / 0619090015
Activiteiten op het gebied van MENS:
bij ons spelen de medewerkers en cruciale rol voor ons, wij behandelen ze ook als dusdanig en geven ze de ruimte om hun eigen besluiten te nemen op locatie. Onze mensen worden als zeer netjes en professioneel ervaren door onze klanten.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
wij zamelen afval gescheiden in, inclusief plastic.
plastic is nog lastig te verwerken bij onze afvalverwerker, maar we hebben ze de opdracht mee gegeven om daar zsm verandering in aan te brengen.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
ons bedrijf is gezond gegroeid en trekt nu voornamelijk lokale medewerkers aan die hier graag komen.
zonneflex sponsort af en toe op kleine schaal maatschappelijke projecten
Duurzaam project:
na succes in de zonnepanelen, zijn we nu bezig om uit te breiden met gasloze woningen. dit gaat met zonnewarmte via vacuumbuizen. dit is technisch een stuk uitdagender dan zonnepanelen, omdat dit verregaande integratie vraagt met het bestaande warm water systeem.
INNOVATIE:
wij hebben recentelijk 2 woningen in de regio voorzien van niet alleen zonnepanelen, maar ook vacuümbuizen met buffervat.
Eén van deze klanten heeft hierdoor zelfs afscheid kunnen nemen van de gasaansluiting!
wij hebben zelf een systeem bedacht wat voornamelijk op zonnewarmte werkt en ter aanvulling een elektrische cv ketel heeft.
voor zover wij weten zijn we daarmee de eerste in dit vakgebied met deze unieke combinatie
Andere redenen om de prijs te winnen:
Lokaal en duurzaam, een gouden combinatie die heel ver gaat komen!
Voedsel produceren voor korte ketens. Direct naar de consument. Betrokkenheid van consument bij bedrijf.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Sluiten van kringlopen op het bedrijf. Weidevogelbeheer, behoud van biodiversiteit. Duurzaam houden van vee.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Economische activiteiten op lokale en regionale schaal. Gebieds- en erfontwikkeling waar mensen in de omgeving van kunnen profiteren.
Duurzaam project:
Bezig met projecten op gebied van: bodembeheer, weidevogelbeheer, hergebruik van afvalstromen, duurzaam vee.
INNOVATIE:
Wij zijn innovatief omdat we op zoek zijn naar andere verdienmodellen in de veeteelt, door een duurzaam ras te gebruiken, korte ketens op te zetten en het bodembeheer te optimaliseren in balans met de natuur.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Alutech Nederland B.V., Katwijk ZH - Automotive
Rob Jongeneel / 0651157116
Activiteiten op het gebied van MENS:
geen activiteiten
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Gebruik zonne energie voor de interne energie behoefte.
Volledige dak 10.000 m2 benut voor het plaatsen van 2600 zonnepanelen. Dit zal ruim 30 % van de energy behoefte gaan opleveren
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
geen activiteiten
Duurzaam project:
Naats de zonne panelen gaan we steeds meer over op LED verlichting.
INNOVATIE:
Het project is ons inziens innovatief vanwege de omvang.
Gr Rob
Andere redenen om de prijs te winnen:
Nee
Jelles Carcenter, Katwijk - autobranche
Jelle Smit / 0714071307
Activiteiten op het gebied van MENS:
Hier zijn meerdere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk, wij proberen deze mensen uit te laten blinken in hun talenten. Daarnaast regelen we onze papier recycling via de dagbesteding van sheeren loo, begeleiden we soms herintredingstrajecten voor mensen die lang ziek zijn geweest, verschaffen we regelmatig stageplaatsen aan vmbo leerlingen en leiden mbo leerlingen op tot monteur.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Wij hebben de afgelopen 7 jaar tal van zaken aangepast om te verduurzamen welke zowel ethisch als zakelijk bij ons passen.
Zo hebben wij:
-Alle verlichting door led vervangen.
-Waar dat kan beweging schakelaars op de verlichting geplaatst.
-Alle pc's vervangen voor energiezuinige modellen.
-60 Zonnepanelen op het dak geplaatst waarmee wij meer dan ons verbruik opwekken.
-Elektrische boilers geplaatst voor warm water ipv gas gestookt.
-Sensorkranen geplaatst in de wasruimte.
-Een waterloos urinoir geplaatst.
-Een papierarme administratie opgezet.
-Elektrische verwarming in receptieruimte geplaatst.
-Een geautomatiseerd in/uit schakelsysteem voor (buiten)verlichting en werkplaats apparatuur.
-Papierrollen vervangen door dyson handendroger.
-Slimme thermostaat geplaatst.
-CV Ketels vervangen voor hr+ modellen.
-In ons werk monteren wij waar mogelijk bij voorkeur gebruikte onderdelen.
-Wij kiezen waar het kan voor reviseren en repareren van onderdelen ipv altijd vernieuwen.
-Verbruiksmaterialen kopen wij waar mogelijk het liefste in bulk om transport te beperken, dit maken we mogelijk door een collectief van collegabedrijven in de buurt mee te laten doen.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Wij betrekken 90% van onze onderdelen bij bedrijven binnen een straal van 5 km, wanneer er werk uitbesteed moet worden gebeurt dat zo mogelijk altijd bij ondernemers uit de buurt. We sponsoren een team van een lokale sportclub met shirts en reclame.
Duurzaam project:
Wij zoeken altijd naar verbetering in duurzaamheid en mensen. Het liefste zouden we los van het gas willen, helaas is de techniek om een grote hoge ruimte elektrisch te verwarmen nog niet goed genoeg.
INNOVATIE:
Wij zien ons niet perse als innovatief omdat we geen uitvindingen doen in duurzame diensten of producten. Wel proberen wij hierin voorop te lopen en steeds te verbeteren in sociaal en duurzaam ondernemen.
Andere redenen om de prijs te winnen:
De motivatie om ons in te schrijven is niet om kans te maken op een prijs maar om te steunen dat er voor dit onderwerp meer aandacht moet komen. Hoe meer ondernemers hierin voorgaan, des te meer er zullen volgen in socialisering en verduurzaming. Daar ligt de echte winst voor dit initiatief in de bollenstreek.
Duurzaamheid is de afgelopen periode voor een grote groep mensen in Nederland een vies woord geworden omdat door de luide politici alleen de kosten worden genoemd zonder de opbrengsten. Daarbij wordt een beeld geschetst dat die rekening binnen enkele maanden tegen wil en dank op de mat zal vallen, wat natuurlijk niet klopt. Dat moeten we doorbreken en aan iedereen laten zien dat duurzaamheid zowel zakelijke als morele winst oplevert.
De groene bollenschuur, Hillegom - Bed & Breakfast (Horeca)
Kees en Marieke van Kampen / 0653 447 870
Activiteiten op het gebied van MENS:
Als invalshoek van sociale duurzaamheid willen wij graag onze bijdrage aan de maatschappij belichten. Onze onderneming zorgt ervoor dat er een beeldbepalend gebouw voor Hillegom en de Bollenstreek behouden blijft. De traditionele bollenschuur "De Hartebaan" is al 140 jaar de entree van Hillegom en bij veel mensen bekend. Bovendien is het een van de meest gefotografeerde bollenschuren. Omdat het verval van de oude schuur heftig was opgetreden hebben wij het maximale gedaan om het beeld van de bollenschuur te behouden. Dit is ons gelukt.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Binnen onze onderneming en de herbouw van de bollenschuur maken we gebruik van vele circulaire toepassingen. Een aantal voorbeelden: I) alle originele dakpannen van de oude schuur zijn opnieuw gebruikt. II) Een grote hoeveelheid hout van de oude schuur is opgeslagen. Dit hout zal gebruikt worden voor de tafels van de B&B van de groene bollenschuur. Ook zal er hout van de oude schuur gebruikt gaan worden voor de nachtkasten, boekenkasten en wandplanken. III) Bij de inrichting van de B&B gebruiken we kledingkasten die eerder in Landal parken gebruikt zijn en wij opgeknapt hebben. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, we hebben nog veel meer circulaire toepassingen. Een andere dimensie is het verbruik van energie. Bij de herbouw hebben we bewust gekozen om geen gas aan te leggen. Als alternatief hebben we 2 warmtepompen en zonnepanelen. Omdat de groene bollenschuur een gemeentelijk momument is zijn we beperkt in het aantal zonnepanelen dat we hebben kunnen neerleggen. De 14 zonnepanelen zijn 'in het dak' gelegd van het nieuwe gedeelte zodat het aanzicht behouden is gebleven. Daarnaast hebben we een hoge EPC waarde door de flinke isolatie. Tot slot bestaat het geheel volledig uit hout dat modulair gebouwd is. Dat betekent dat bij beëindiging van economische levensduur het materiaal van de schuur voor een groot deel weer voor andere doeleinden gebruikt zou kunnen worden.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
De onderneming heeft een positief effect op de omgeving. In de B&B zijn 5 kamers met ruimte voor 10 gasten. Bij een bezetting van 40% (conservatief ingeschat) zullen er 730 overnachtingen zijn. Indien er gemiddeld 1,5 persoon per kamer zal verblijven zullen er jaarlijks 1100 gasten bij ons verblijven. Deze gasten zullen gebruik maken van de voorzieningen in de buurt. Dit betekent dat horeca in Hillegom hiervan zal profiteren. Daarnaast zullen we ook mensen stimuleren om bezienswaardigheden in de buurt te bezoeken, denk hierbij aan museum de Zwarte Tulp, brouwerij Klein Duimpje en Annemiekes Pluktuin.
Duurzaam project:
We zijn bezig met het opzetten van een duurzaam project. De verwachting is dat we vanaf mei meer gasten zullen ontvangen en ook duurzame toepassingen binnen onze bedrijfsvoering zullen intensiveren. Denk hierbij aan verantwoord omgaan met afval maar ook het sluiten van korte kringlopen. Voorbeeld hiervan is het aangaan van een samenwerkingsverband met de boerderijwinkel 'Elsbroekerwei'. Deze boerderijwinkel verkoopt eigen en lokale producten en willen wij gebruiken voor het ontbijt van de B&B.
INNOVATIE:
Ons bedrijf is innovatief omdat wij het enige gemeentelijke monument zijn dat duurzaam herbouwd is met gebruik van circulaire toepassingen.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Wij vinden het leuk en belangrijk om onze omgeving te kunnen inspireren om meer circulair te ondernemen. Binnen ons bedrijf hebben we een groot aantal voorbeelden waar het ons gelukt is om materiaal te hergebruiken of duurzame oplossingen te vinden. Als we met ons project andere mensen kunnen inspireren zouden we dat ontzettend gaaf vinden en graag doen.
Van der Hulst Bouwbedrijf, Lisse - Bouw
yvonne van der Hulst / 252210031
Activiteiten op het gebied van MENS:
Ten behoeve van onze medewerkers zijn we in 2014/2015 gestart met buro Craft om niet alleen lean aanpak te introduceren maar ook om in gezamenlijkheid de belangrijkste doelstellingen te formuleren waaronder : verhogen van klanttevredenheid, vergroten veiligheid , terugdringen faalkosten en afvalvrije bouwplaats en daar met elkaar continue aan te blijven werken door vanuit problemen die op je pad komen te leren en te verbeteren.
In najaar 2018 zijn we als eerste bouwbedrijf in Nederland met TNO en Human building Talent het traject Vitaliteitsbeleid gestart met al onze medewerkers .
“Vitaal Vakmanschap” “Hoe haal je gezond en met plezier de eindstreep?”
Daarnaast bieden wij onze medewerkers:
Persoonlijk ontwikkelings plan,
zijn flexibele arbeidstijden mogelijk
wordt samenwerking/creativiteit gestimuleerd.
Samen successen vieren met kopers én medewerkers en bouwpartners.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Wij bouwen vanuit visie van Activehouse.nl met aandacht voor energie, comfort en milieu in breedste zin.
Dit betekent o.a ; fsc gecertificeerd zijn en woningbouw realiseren tezamen met fsc gecertificeerde bouwpartners,
eigen milieustraat op bouwplaats waarbij afval wordt gescheiden op basis van grondstoffen.
rekening houden met keuze van producten en materialen die toegepast worden in de woning.
Tevens in project Hooghamer samenwerking gezocht met Greenlabel.nl en gekoppeld aan Gemeente Teylingen, afd beheer en openbare ruimte, civieltechnisch buro, en zo duurzame openbare gebiedsontwikkeling tot stand gebracht voor het behalen van gebiedslabel A.
Tuinworkshop voor particuliere kopers georganiseerd voor bewustwording van minder verharding, meer natuur en ruimte voor insecten in eigen tuin.
Kantoor en werkplaats wordt verwarmd middels pelletkachel dus gasloos.
Bedrijfsauto volledig elektrisch beschikbaar voor calculator die veel op pad gaat.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Vanuit een jarenlange duurzame samenwerking met vaste bouwpartners lokaal, regionaal en met industriepartners ook landelijk betekent dat we optimaal profiteren van elkaar, op basis van vertrouwen, stabiel en faalkosten reducerend door continue met elkaar te verbeteren.
“Realiseer een energie efficient gebouw met een comfortabel en gezond binnenklimaat”
- energie; vermindering van vraag, efficiënt gebruik
- comfort; veel daglicht, gezond binnenklimaat /90% van onze tijd zijn we nl binnen
- milieu; levenscyclusanalyse, duurzaam materiaalgebruik , circulair, drinkwatergebruik Sponsoring: hoofdsponsor van atletiekvereniging de Spartaan te Lisse , sponsoring lokale oranje feesten en supporter van microfinanciering voor ondernemers in derde wereld landen.
Duurzaam project:
Na het realiseren van energieneutrale woningen en nul op de meter woningen voor particulieren zijn we nu als eerste in Nederland bezig met het realiseren van 33 plus op de meter woningen.
INNOVATIE:
Met Plus op de meter woningen in voorhout, project Hooghkamer realiseren wij de woning van 2030 nu in 2019; toekomstbestendig, smart, energieleverend en met een gezond binnenklimaat.
Gezond en comfortabel wonen zonder energierekening als de nieuwe standaard voor elke huiseigenaar.
- Plus op de Meter Woning is voorbij BENG/NOM criteria
- Het Plusleven is het antwoord op het energietransitievraagstuk!
- gekoppeld met carsharing met Nissan Leaf
Andere redenen om de prijs te winnen:
Duurzame innovatie op een dergelijke schaal voor een mkb bedrijf zoals wij deze nu in de markt hebben gezet vraagt ook om lef, daadkracht, je nek uitsteken als ondernemer en je verantwoording nemen als je daar de mogelijkheid toe ziet voor behoud van moeder aarde voor de volgende generaties die na ons komen. Daar waar je eerst niet werd geloofd of geen vertrouwen kreeg en dus ook op geen enkele ondersteuning hoefde te rekenen zou het voor ons nu een enorme opsteker betekenen binnen onze eigen regio waarin wij werkzaam zijn en ook een bevestiging dat we op onze ingeslagen weg op het gebied van duurzaam ondernemen verder kunnen.
Kwekerij René Zijerveld, Hillegom - sierteelt
René Zijerveld / 0628 204 013
Activiteiten op het gebied van MENS:
Geregeld komt wat schoolgaande jeugd wat kleine klusjes doen.
Deze neem ik dan mee met enkele werkzaamheden. Laat zien dat milieu en de omgeving zeer dicht bij mijn werk staat en dat die ook intact gehouden moeten worden. Jeugd aansporen ook op een andere manier te laten kijken naar de Bloembollenhandel en wandel.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
De aarde beter achterlaten als je hem achterlaat !
Alle bloembolproducten op NATUURLIJK wijze bewerken en laten groeien en onderhouden.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
Soms moet je met de omgeving aardig in discussie, met alle gevolgen van dien
Probeer altijd het eindresultaat in alle redelijkheid toe te lichten.
Sponsoring doe ik bij een andere ondernemer Bierbrouwer Klein Duimpje van Hillegom om zijn streekproduct in een mooier daglicht te stellen.
Duurzaam project:
Plannen zijn geboren om een lange strook zonnepanelen te verwezelijken langs de zonnige kant van de Winterrustlaan Hillegom
INNOVATIE:
Het bedrijf voert de achterliggende voorsprong . Ben altijd bezig geweest met milieu vriendelijk telen wat niet altijd van zelf gaat. Maar dat nu en in de toekomst, zeker meer aandacht krijgt van de consument en met de ervaring opgedaan nu een aardig stukje verder sta dan menig beginneling die natuurlijk wil telen
Ik gebruik niet de term BIOLOGISCH omdat ik deze term niet logisch vind.
Andere redenen om de prijs te winnen:
Voor aankomende ondernemers die van niets iets willen maken een voorbeeld zijn.
Durf tonen en niet jezelf ook al ben je een enkeling, trots blijven op je ambacht en producten.
Pure Value Netherlands BV, Noordwijk - Detailhandel
Bram van Schijndel / 0655305832
Activiteiten op het gebied van MENS:
Bij ons mensen met een beperking voor de assemblage van onze producten.
Activiteiten op het gebied van MILIEU:
Ons doel is om wereldwijd 1.000.000.000 kg karton verspilling uit de wereld te halen, door middel van een duurzame herbruikbare display voor retailers en merken.
Activiteiten op het gebied van MAATSCHAPPIJ:
We zijn een snelgroeiende start-up en ons product reduceert tot 50% kosten en geeft een beter rendement van promotie van 25% naar 100%, naast dat we tot 85% minder karton verbruik zorgen en 88% CO2 reductie.
Duurzaam project:
We hebben een herbruikbare display (genaamd Proteus Smart Display) ontwikkeld die ervoor zorgt dat merken en retailers tot 85% karton kunnen reduceren en 88% CO2.
In de display zit geïntegreerde technology zodat we ook het rendement van de promotie sterk kunnen verhogen.
INNOVATIE:
Onze oplossing is gepatenteerd en er loopt tevens een global patent pending. Voor de markt is dit een zeer interessante oplossing omdat dit de eerste oplossing is wereldwijd die ervoor zorgt dat alle kartonnen displays vanuit standaardisatie vervangen kunnen worden en daarmee in potentie 1.000.000.000 kg karton kunnen besparen.
Andere redenen om de prijs te winnen:
PLUS Retail is voor het 5de jaar op rij uitgeroepen tot meest duurzame supermarkt van Nederland. PLUS Retail is de eerste retailer die alle promotionele displays heeft omgezet in Proteus (onze display) en per 1 juni heeft PLUS geeist van alle merken om ook alle displays om te zetten in Proteus.
Albert Heijn gaat nu onze display voeren tijdens Koningsdag in vrijwel alle winkels.