Durf te vragen: Finalisten ontmoeten ambtenaren

Durf te vragen; het is vaak het begin van iets moois. Ook tussen ondernemers en de overheid. Met de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek willen de gezamenlijke gemeenten concreet maken wat zij voor ondernemers kunnen betekenen. Het eerste is openstaan voor vragen van ondernemers.

Op 28 juni kwamen de Finalisten 2018 samen met enkele oud-winnaars in Hillegom bijeen voor een ontmoeting met duurzaamheidsambtenaren en bedrijvencontactfunctionarissen. In de showroom van Brouwers Installatiebedrijf – eerste winnaar van de Duurzaamheidsprijs in 2009 – kwam het tot warm contact.

Wij willen contact

Toch de meest voorkomende vraag  bij zowel overheid als ondernemers: weten jullie ons wel te vinden? Want wij hebben een verhaal.

Visitekaartjes uitwisselen

Zowel ondernemers als overheid weten dat zij veel aan elkaar kunnen hebben. Dan moet je elkaar wel kunnen vinden. De ambtenaren vroegen zich af of ondernemers hen wel weten te vinden. En de ondernemers vroegen zich af of de ambtenaren hen wel weten te vinden. Dat is dus een uitstekende basis voor contact!

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Dit voorjaar hebben de gemeenten in de streek afspraken gemaakt over ‘maatschappelijk verantwoord inkopen’. “Wij moeten daarbij rekening gaan houden met kenmerken van duurzaam werken. Bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot van verschillende leveranciers met elkaar te gaan vergelijken. Of de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat wordt nog best een puzzel, want als overheid móet je een eerlijke vergelijking maken.”

‘Reguleringscoach’

Ondernemers houden zich graag aan de regels. “Maar wat zou het handig zijn wanneer er zoiets bestond als een ‘reguleringscoach’, iemand die ons met onze plannen helpt de juiste weg te vinden. En die onze aanvragen dan bij gemeenten kan begeleiden.”
Bedrijvencontactambtenaren zijn hiervoor hét eerste aanspreekpunt.

Oud-winnaars prijzen contacten met ambtenaren

Frank Brouwer met de oorkonde voor de eerste Duurzaamheidsprijs Bollenstreek 2009

Oud-winnaars dragen de Duurzaamheidsprijs nog steeds een warm hart toe. Bovendien zien zij het belang van goede contacten met de gemeenten. Daarom was Frank Brouwer een enthousiaste gastheer voor deze ontmoeting. “Na het winnen van de prijs in 2009 legde ik contacten met de gemeente Hillegom waar ik nog steeds wat aan heb.”

John van der Slot vertelde van een recente installatie van zonnepanelen waarbij hij uitstekend werd begeleid door een betrokken ambtenaar van Noordwijkerhout. “Die zocht en vond een passende regel in onze bouwvergunning om de toegang tot onze schuur te kunnen verplaatsen. Juist daarom konden wij de zonnepanelen optimaal plaatsen.”

John Mijnders van BB Dienstverlening (winnaar 2016) had juist een kritische noot: “De prijs winnen vond ik een mooie opsteker, maar ik kan de gemeente(n) nog heel wat vertellen over ‘social return’. Als het écht hun bedoeling is die serieus te vergroten (lees: veel meer mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ zinvol werk bezorgen), dan zullen ze hun eigen inkoopvoorwaarden moeten aanpassen. Dat gesprek moet nog serieus plaatsvinden.”

Noten-vruchtenbrood van Brood van Nu (winnaar 2015)

Ook Tom Otte (Otte Lisse, winnaar 2010) was aanwezig en Edwin Groot (Brood van Nu, winnaar 2015) had heerlijk noten-vruchtenbrood gestuurd voor bij de frisdrank en het water.

Deze ambtenaren hebt u nodig

Bent u als ondernemer bezig met plannen met een duidelijk duurzame inhoud? Hebt u duurzame ideeën of voorstellen voor in uw gemeente? Of weet u zeker dat u uw gemeente kunt helpen op het gebied van duurzaamheid?

Dan hebt u deze ambtenaren nodig.

Bedrijfscontactfunctionarissen

Maak kennis met uw gemeente en nodig uzelf uit voor een gesprek met de bedrijfscontactfunctionaris. Deze ambtenaren willen u helpen met het leggen van de juiste contacten met collega-ambtenaren:

Hillegom & Teylingen Quirijn Teunissen tel: 14 0252
Noordwijkerhout Hans Stapper tel: 0252 343 737
Noordwijk Sindy van Leeuwen tel: 0639 755 159
Katwijk Lars Kiebert tel: 071 406 5000

Duurzaamheidsambtenaren

Deze ambtenaren werken aan duurzaamheid in de gemeente en op het gemeentehuis:

Hillegom Mirjam Piepenbrink tel: 0643 214 452
Lisse mw Lesley ter Maat tel: 14 0252
Teylingen Rob de Mooij tel: 0647 147 890
Noordwijkerhout Philippine van der Kleij tel: 0252 343 855
Noordwijk Berry Boelders tel: 071 408 3237
Katwijk Jaap van Rijn tel: 071 406 5296

 

De eerste aanmelder voor de prijs van 2019!

Na het succes van de Voorronde voor 2018 meldde zich de eerste deelnemer voor de Duurzaamheidsprijs 2019. In de tussentijd leest u hier de presentaties van de Finalisten van 2018.

Maregroep is als reïntegratie- en ontwikkelbedrijf één van de grootste werkgevers van de Kust-, Duin- en Bollenstreek. Zij helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op pad, zo mogelijk naar duurzame plaatsing in een reguliere baan.

In de loop van de afgelopen maanden zagen zij hoe de Duurzaamheidsprijs Duin- en Bollenstreek verliep. En ten slotte vroegen zij ons hen nú al te noteren als deelnemer voor de ronde van 2019.