‘Deze prijs betekent écht veel voor mij en mijn collega’s’

“Ik ben ontroerd.” Ze was er stil van toen aan het einde van de avond háár onderneming, Van der Hulst bouwbedrijf, als winnaar werd uitgeroepen. Yvonne van der Hulst zocht even naar woorden: “Ik ben ontzettend trots op deze waardering. Wij zijn overtuigd van onze aanpak van vernieuwing in de bouw. Het is fijn om daarvoor een compliment te krijgen.”

Yvonne van der Hulst legt opnieuw uit hoe je duurzaam kunt bouwen

“Van der Hulst bouwbedrijf is als geen ander een voorloper in bouwend Nederland”, zei jurylid Anke Schüttemeyer, “Terwijl een overgroot deel van bouwend Nederland nog bezig is aan de minimale energiebesparingseisen te voldoen en energiezuinige huizen te bouwen, laat Yvonne van der Hulst al zien, hoe je woningen en woonwijken kunt bouwen die meer energie opwekken dan verbruiken.” En het bedrijf is nu al bezig met de volgende stap: de bouw van demontabele huizen. Daarvoor is al nationale aandacht voor hun werkwijze.

Van der Hulst: “Déze prijs betekent echt veel voor ons, omdat het onze duurzame ideeën serieus neemt en  omdat het uit onze eigen streek komt.”

Complimenten voor álle ondernemers

Complimenten, vriendelijke woorden en waardering was er voor álle ondernemers. “Dat is waar de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek om draait. Wanneer je duurzaam werken aanmoedigt, dan moet je ook af en toe stilstaan bij de resultaten,” legde wethouder Van den Berg (Noordwijk) namens de gemeenten uit, “Met de Duurzaamheidsprijs willen wij aandacht vragen voor álle deelnemende ondernemers. Zij doen hun best voor Mens, Milieu en Maatschappij en zij laten zien dat dat prima past in toekomstbestendige bedrijfsvoering.”

Levendige uitwisseling van ideeën

“Omdat het rendement oplevert,” antwoordde vorig jaar een van de Finalisten op de vraag waarom hij zoveel moeite doet voor duurzaamheid. “Alle vier de Finalisten zijn ambassadeurs voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoord ondernemen”, zei de jury, “Het zijn koplopers, gedreven ondernemers met lef en een groen hart.” En ze zijn nieuwsgierig, zoals bij ondernemers past. In de pauze en achteraf werd door de aanwezigen dan ook levendig van gedachten gewisseld. “Duurzaamheid gaat verder dan zonnepanelen op je dak of afval scheiden, het gaat om de complete denkwijze.”

Alle vier de Finalisten maakten indruk

De Finalisten combineren aandacht voor Mens, Milieu en Maatschappij. Met vitaliteitsprogramma’s voor de medewerkers, zorgvuldige inkoop van materiaal en gereedschap, afvalbeheer, duurzame producten of diensten en oog voor de omgeving. Zo is Lemon Hill in Lisse toonaangevend voor hergebruik van kleding én voor commerciële en sociale activiteiten in haar directe omgeving. Zo blijft Hoek hoveniers uit Voorhout innoveren en neemt het regionale bedrijven mee met aandacht voor de VN doelstellingen voor duurzame groei. Van Kesteren schilders, ook uit Voorhout, gebruikt niet alleen verf op basis van lijnzaad, het denkt ook na over laadpaallocaties voor elektrische bedrijfswagens waar ándere bedrijven ook wat aan hebben.

Techniekonderwijs Fioretti

Voor het Fioretti college Hillegom, waar de Finale plaatsvond, was de Finale opnieuw een mooie gelegenheid contacten te leggen met ondernemers. “Wij hebben graag ondernemers over de vloer, omdat wij samen met hen de kinderen – en hun ouders – enthousiast willen maken over het mooie werk in de techniek,” vertelde techniekdocent Bruno Mol, “Juist op het gebied van duurzame techniek liggen erg veel kansen voor een mooie loopbaan.”

Uitdagingen 2020

Om de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek nóg breder te maken zullen er volgend jaar drie prijzen worden uitgereikt. Wethouder Knape uit Katwijk: “Voor ieder deelgebied – Mens, Milieu en Maatschappij – één. En daar verbinden wij dan concrete uitdagingen aan waar de hele Duin- & Bollenstreek belang bij heeft.”

De eerste drie ondernemers hebben zich al gemeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.