‘Het is beter om hout te gebruiken, dan het op te stoken’

En dan liefst nog hout dat uit de buurt komt. Dat zijn de uitgangspunten van de samenwerking tussen Ted Wiegman en Paul van Nobelen. Samen willen zij hout (de oogst) uit de streek verkrijgen, bewerken en gebruiken voor houten gebruiksvoorwerpen. “Van parkbank tot plantenbak. Óf van vogelhuisje tot dekenkist voor particulieren. Wij maken er nuttige dingen van met een lange levensduur. Zo houden wij de in het hout gevangen CO2 nog een tijdje vast.”

De samenwerking van Wiegman en Van Nobelen heet ‘Bollenstreekhout’. “Wij willen heel beslist ons werkgebied klein houden. Hier in de Bollenstreek is ruim voldoende hout voor ons project beschikbaar. Wij werken in de streek samen met organisaties die zich inzetten voor mensen op zoek naar ‘beschutte werkplekken’. En wij werken samen met hoveniers uit de buurt. De spil is onze ‘Groene Zagerij’, de zaagmachine die werkt op zonnestroom en die bij Paul staat.” De machine wordt eind mei, begin juni geplaatst, “Het is straks de enige in zijn soort in Europa.” Daarmee zijn Wiegman en Van Nobelen nog niet klaar: “Zodra die werkt gaan wij kijken of wij er ook een accupakket aan kunnen koppelen. Dan kunnen wij zagen op sombere dagen.”

 

Je kunt zoveel meer met hout dan opstoken

Ted Wiegman

Ted Wiegman is adviseur duurzaam houtgebruik. Zijn tuintafel is een ‘proefje’ “Wij wilden weten hoe goed deze tafel gemaakt van een watercipres uit Sassenheim is. Het is mooi licht hout en is een hele winter buitenstaan goed doorgekomen.” Hij vervolgt: “Wij schatten dat er in de Bollenstreek jaarlijks honderden flinke bomen voor ons beschikbaar kunnen komen. Tot nu toe worden die afgevoerd en opgestookt, een enorme kapitaalvernietiging in geld en CO2. Wij willen dat hout hebben om er gebruiksvoorwerpen van te maken. Hoe langer die dan meegaan, hoe meer tijd de nieuwe aanplant heeft om CO2 op te nemen.”

 

Duurzaam uit overtuiging

Paul van Nobelen

Het gaat goed met Paul van Nobelen’s bedrijf Nobelhout, dat is gespecialiseerd in het leveren van tuinhout. “Mijn bedrijf groeit gestaag. Op dit moment zelfs wat harder omdat het goed gaat met de economie. Dat is fijn voor mij, mijn familie en voor mijn leerlingen en medewerkers. Het ondernemerschap is volgens mij niet bedoeld om altijd de laatste cent ergens uit te halen. Ik wil klanten blij maken met goede spullen die lang meegaan. Met mijn bedrijf voel ik mij onderdeel van de maatschappij.” Paul kon het idee van Ted Wiegman dus ook meteen waarderen. “Wij gaan ervoor zorgen dat bomen die tóch al geoogst worden zinvol gebruikt gaan worden.”

 

Fijn werk

De andere pijler van Bollenstreekhout is het bieden van zinvol werk. Wiegman: “Omdat wij niet op winst gericht zijn kunnen wij de bewerking van het hout uitbesteden aan vrijwilligers, arbeidsgehandicapten of mensen die blijvend begeleiding nodig hebben. Daarvoor werken wij samen met o.m. Visie ‘R’ uit Lisse en het Repair Café Houtafdeling (onderdeel van Rivierduinen uit Sassenheim).” Maar Bollenstreekhout is ook een goede plek voor scholieren die het vak in willen. “Leerlingen van KTS Teylingen, Fioretti Hillegom en het Hout & Meubileringscollege uit Amsterdam bieden wij stageplaatsen.”

 

Niet de winst, maar de gemeenschap

Het hout dat Bollenstreekhout wil verwerken komt uit de streek en was meestal ‘openbaar groen’ en landgoedbomen. Bomen die vanwege ouderdom, hun gezondheid of omdat ze simpelweg té groot (gevaarlijk) zijn geworden door de gemeente worden gerooid. Bomen dus uit straat of plantsoen. “Die bomen hoorden als het ware bij de buurt, bij de gemeenschap. Hoe leuk is het dan om het hout van diezelfde bomen te zien terugkomen als parkbank of schutting? En als het niet teruggaat naar de gemeente, dan blijft het in ieder geval in de gemeenschap.”

Coöperatie

Bollenstreekhout zelf is een start-up, ontstaan uit een sociaal-maatschappelijk initiatief met economische aandacht. Ons project draait nog niet op volle toeren, laat staan dat het ‘af’ is. “Wij hebben zoveel mogelijkheden rondom het idee om lokaal hout zinvol te gebruiken. Maar wij zijn eigenlijk pas dit jaar écht begonnen. De eerste mijlpaal is het in gebruik nemen van de ‘de groene zagerij’ op zonnestroom, dan kunnen de vrijwilligers aan het werk met een partij hout die al ligt te wachten. Daarna mag iedereen met een nuttige bijdrage aanhaken bij onze coöperatie.” Bollenstreekhout is bovendien ‘grondstoffenbank’ voor regionaal geoogste bomen. “De verwerking van boom tot product neemt tijd en is complex.”

 

Coöperatie Bollenstreekhout – Ted Wiegman & Paul van Nobelen

www.bollenstreekhout.nl

info@bollenstreekhout.nl

0252 – 424 373

Mozartstraat 41, 2162 AH  LISSE

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.