‘Het wordt een stevige competitie’

“Het wordt een stevige competitie”, zegt Sebastiaan Bos, winnaar uit 2018 en lid van de jury, “de aanmelders vatten duurzaamheid breed op. Wij zien bedrijven die ‘duurzame’ producten en diensten leveren, die zelf duurzaam werken en zelfs voor wie duurzaamheid de kern van hun onderneming vormt. Daar krijgen wij als jury nog een hele kluif aan.” Alle deelnemers gaan zich aan de jury presenteren. Dit jaar tijdens twéé bijeenkomsten: op 4 (Warmond) en 11 april (Hillegom).

Bos is eigenaar van Kievit uit Katwijk. Zijn bedrijf won de prijs vorig jaar op basis van zijn puur biologische productenpakket en door zijn inzet voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. “Verschillende mensen vinden verschillende dingen van het begrip ‘duurzaamheid’. De één denkt dat het alleen over energiebesparing gaat, de ander vindt het zweverig gedoe. Voor de jury geldt: ‘werkwijzen die erop zijn gericht de negatieve gevolgen van het handelen van de mens op zijn omgeving kleiner te maken’. En,” voegt Bos er aan toe, “dat je tóch een toekomstbestendig bedrijf bouwt.”

Vele duurzame manieren van doen

De bedrijven die zich totnutoe *) hebben aangemeld pakken duurzaamheid allemaal in verschillende mate op. Veel bedrijven hebben goede aandacht voor de gezondheid en de medezeggenschap van medewerkers. Een aantal heeft werkplekken voor statushouders of voor ‘mensen met een rugzak’. Maatregelen op het gebied van Milieu komen het meeste voor. Dat varieert van groene stroom en zonnepanelen tot zeer selectieve inkoop van grondstoffen. Er wordt hier en daar samengewerkt met instituten en velen laten zich beoordelen door keurmerken.

En bedrijven zijn bewust bezig met hun directe omgeving, van gastlessen op scholen tot regionaal inkopen. “Wij gaan natuurlijk kijken welke dat het beste doet, ik ben benieuwd wie dit jaar kans maakt mij op te volgen als winnaar.”

Voorrondes in Warmond en Hillegom

Dit jaar heeft de Voorronde twéé bijeenkomsten. Zo krijgt iedere aanmelder de kans zijn duurzame werk of duurzame plan aan de jury te presenteren. De ene Voorronde vindt plaats op 4 april in Warmond, de andere op 11 april in Hillegom. Beide bijeenkomsten starten om 19.30.

Op www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl/voorronde-2019/ vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.

Aan het einde van iedere avond maakt de jury bekend welke twee bedrijven als meest kansrijk door mogen naar de Finale op 10 oktober.

*) Ook deelnemen? Dat kan, want de aanmeldingstermijn sluit pas op vrijdagvond 15 maart. Hier inschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.