Ondernemers blijven creatief, voor het eigen bedrijf en voor de streek

Tien jaar geleden was je al flink ‘duurzaam’ bezig wanneer je alle verlichting in je bedrijf had vervangen door LED-lampen of al je bedrijfsafval gescheiden aanbood. Tien jaar Duurzaamheidsprijs in de Duin- & Bollenstreek laat zien dat ondernemers heel veel en heel creatief invulling geven aan duurzaamheid.

Voor de deelnemende gemeenten – Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Katwijk – is de prijs een manier om te laten zien hoeveel waardering de maatschappij heeft voor duurzaam ondernemerschap. Maar zij zien ook graag hoeveel onderlinge contacten er ontstaan. En – misschien wel het belangrijkst – zij geven graag een podium aan goede ideeën. En dáár hebben wij er in de afgelopen tien jaar veel van gezien.

Uitdagingen creatief te lijf gaan

Hét doel van duurzaam ondernemerschap is je bedrijf toekomstbestendig maken, door netjes met Mens, Milieu en Maatschappij om te gaan. Vaak is dat een kwestie van gezond verstand en fatsoen. Net zo vaak ligt de basis in nieuwe technologie. Het is áltijd creatief en heeft soms een bijzondere impact op de Duin- & Bollenstreek zelf.

Wat voorbeelden. Schildersbedrijf Van Kesteren in Voorhout zorgt niet alleen voor veilig materiaalgebruik. Door het instellen van een vitaliteitsbudget per medewerker en aandacht voor de loopbaanontwikkeling zorgen ze ook voor gezonde, blijvende inzetbaarheid.

Wanneer je de biologische teelt van bollen wilt stimuleren dan moet je zorgen voor meer afzetzekerheid of ervoor zorgen dat het onverkoopbare deel van de oogst toch nog iets oplevert. Dat laatste kan door het op te kopen voor het stoken van vodka. Dat is het verrassende effect van de vodka van Clusius Craft Distillers uit Katwijk.

Bij Chocolaterie Pierre in Hillegom mikken ze op ‘zero waste’, niet met techniek, maar door de productiewijze. Zo maken ze dagelijks niet meer chocolade, ijs en andere lekkernijen aan dan ze diezelfde dag verkopen. En in samenwerking met de cacaoleverancier dragen ze bij aan een eerlijke prijs bij de cacaoboeren.

‘Je kunt helemaal niet zonder duurzaamheid in je onderneming’

Bij vele ondernemers is duurzaamheid vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld bij familiebedrijven: die mikken toch al meer op de lange termijn, dan op de snelle winst. Voor John van der Slot van Bloembollenbedrijf Gebr. J. & W. van der Slot (winnaar 2013) is een goed lopend familiebedrijf het toppunt van duurzaam werken. “Wij bestaan nu 101 jaar, dat haal je niet wanneer je geen oog hebt voor duurzaamheid. Een familiebedrijf is altijd gericht op het doorgeven van een goed lopende onderneming. Dat betekent voor ons een goed team van medewerkers, gezonde grond en gezonde bollen.”

Kievit in Katwijk teelt en verhandelt uitsluitend biologische producten. Maakte dat hem de winnaar van 2018? Voor Sebastiaan Bos is oog op efficiency net zo belangrijk: “Wanneer je zonder enige financiële buffer een bedrijf gaat opbouwen dan word je vanzelf heel scherp. Iedere inefficiency wordt meteen afgestraft. Niet alleen in geld, maar ook in drukte en stress.”

Nieuwe uitdagingen voor de streek

Natuurlijk zijn de winnaars blij met de prijs, maar eerlijk gezegd vinden zij zichzelf niet zo bijzonder. “Het wemelt hier in de streek van ondernemers die zaken slim en duurzaam aanpakken,” zegt de winnaar van 2020 Thomas Clavaux van deBloemist.nl. “Het is jammer dat wij afgelopen jaar nauwelijks andere ondernemers konden ontmoeten, want als wij samen onze ideeën en werkwijzen met elkaar delen kunnen wij nog veel meer bereiken.”

En de winnaars van de afgelopen jaren hébben nog vele plannen. Ze vertellen daarover in de serie interviews die de Duurzaamheidsprijs met ze maakte. De oud-winnaars komen met een paar mooie uitdagingen voor de streek, op het gebied van onderwijs, vervoer, maatschappelijk verantwoorde inkoop, milieu, energie en commercie. Bovendien nodigen zij hun collega’s in de streek van harte uit om daar aan mee te doen!

‘Ideeën en werkwijzen met elkaar delen’

Dit jaar delen de winnaars van de afgelopen jaren hun ervaringen en ideeën in een serie interviews. Alle interviews kunt u hier terugzien.

Kom op 21 oktober naar ’10 jaar Duurzaamheidsprijs’

Op donderdagavond 21 oktober bent u – volgens de dán geldende gezondheidsmaatregelen – welkom bij de Avond van de Duurzaamheid.

In een gevarieerd programma presenteren wij de streeksuccessen en streekuitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Niet alleen van de 10 winnaars, ook van de vele andere ondernemers die wij in de afgelopen jaren hebben leren kennen.

Bent u nieuwsgierig, hebt u zelf iets nieuws te melden, zoekt u partners of wilt u er gewoon bij zijn? Meldt u zich dan nu hier aan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.