Zet een ‘greenteam’ op in je bedrijf

Duurzaamheid levert geld op wanneer je er aandacht aan besteedt. “Het is een leuk spelletje om je onderneming met het oog op duurzaamheid door te lichten en te veranderen. Je houdt er altijd iets aan over.” Hoteldirecteur Frans Schohaus uit Leiden raadt ondernemers aan een ‘greenteam’ op te zetten.

Schohaus gaf zijn presentatie bij een bijeenkomst van Spark MVO, het platform voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in de Leidse regio. De Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek was daar op bezoek. ‘Gluren bij de buren’ dus. In rap tempo maakte hij concreet werk van het vage begrip ‘duurzaamheid’.

Greenteam voor Green Key

“De aanleiding eens goed naar de duurzaamheid van ons bedrijf te kijken was het Green Key keurmerk. Dat keurmerk stelt ons tientallen vragen op vele aspecten van onze bedrijfsvoering. Om die allemaal af te handelen hebben wij een stel mensen bij elkaar gebracht in een ‘greenteam’. Het keurmerk maakte ons bewust, maar het team heeft suggesties bedacht en oplossingen aangedragen.”

Investeringen terugverdienen

“Onze eerste uitgave was het vervangen van lampen door LED-licht. Dat zagen wij terug in de elektriciteitsrekening. Die opbrengst hebben wij weer geïnvesteerd in andere maatregelen.” En op die manier is er van alles aangepast in het bedrijf. “Een intelligente afzuigkap die zelf meet hoe hard hij moet draaien hadden wij er in veertien maanden uit. Wij hebben gekeken naar de menukaart en die meer aangepast aan de seizoenen. Er zijn tapinstallaties gekomen voor ons gewone heerlijke duinwater in plaats van flessenwater. Wij hebben de opslag van voorraden beter gerouteerd.” In het restaurant introduceerden ze een ‘kliekjesdag’.

Mooi spelletje

Aan de hand van de Green Key checklist is zo het hele bedrijf doorgelicht. “Het Green Key certificaat hebben wij gehaald. Maar ontdekken dat je met een team medewerkers zo veel kunt realiseren was net zo leuk. Het is een mooi spelletje om met elkaar nieuwe dingen te bedenken. “

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.