‘Duurzaam werken houd je scherp’

Kievit is al ruim twintig jaar actief als leverancier van groente- en fruitpakketten. Daar pionierden ze in onze regio al mee láng voor de grote webwinkels eraan begonnen. En 100% biologisch, volgens het strenge SKAL keurmerk.

Nu gaan ze ook pionieren in De Groene Duinvallei, een project van bewoners, ondernemers, verenigingen en instellingen voor de tijdelijke invulling van het braakliggende gebied Duinvallei in Katwijk.

 

Sebastiaan Bos verheugt zich op het in gebruik nemen van de grond in de Duinvallei. “Het wordt de eerste plek in de regio waar geheel SKAL gecertificeerd groenten verbouwd gaan worden. En ook persoonlijk vind ik het weer fijn om op het land te werken.”

Het hele bedrijf is voor Sebastiaan Bos begonnen met ‘tuinieren’. Na omzwervingen vond hij zijn pad op de biologische tuinbouwschool en bloeide in die omgeving op. Uiteindelijk haalde hij de Universiteit Wageningen.

 

Mensenwerk

“Duurzaam werken betekent dat je concessies doet aan winstgerichtheid”, zegt Bos, “Ik wil vooral dat mensen hier plezierig werken. Wij houden niet van hïerarchie, maar wel van lange relaties. Bijvoorbeeld met de boeren waar wij van inkopen. Wij geven een werkplek aan mensen met een wa-jonguitkering. En dat wij straks de gelegenheid hebben om mensen buiten te laten werken vind ik ook fijn. Ik heb zelf ervaren hoe goed dat voor je is.”

 

Gezond

Groenten eten is goed voor je, dat weet iedereen. In de loop van ruim twintig jaar heeft Kievit een band opgebouwd met bijna 3.000 afnemers van hun groentepakketten, fruitpakketten en diverse maatwerkpakketten. En dat omvat een grote variatie van zuiver biologische voedingsmiddelen: kazen, noten, wijn, soep, snoep, chocola, chips, koffie, thee, honing en jams. Eén grote boerenmarkt van gezonde, lekkere producten. Kievit voorziet de pakketten van inspirerende recepten die juist de seizoensgroenten promoten.

Klanten komen vooral af op het gemak van de bezorging van altijd gevarieerde pakketten. Het zijn gezinnen, liefhebbers van seizoensprodukten en mensen met een band met het land.

 

Gewoon scherp blijven

Het bedrijf dat Sebastiaan Bos heeft opgebouwd komt helemaal van nul af. “Ik had geen land, geen ‘boerenachtergrond’ en toch klopte mijn hart biologisch.” Dat vergde veel uitleggen en een langzaam groeipad voor het bedrijf. “Wanneer je zonder enige financiële buffer een bedrijf gaat opbouwen dan word je vanzelf heel scherp. Iedere inefficiency wordt meteen afgestraft. Daarom houden wij onze bezorgroutes ook continu in de gaten. Wij roosteren de bezorging – in het gebied tussen Haarlem, Alphen en Den Haag – strak in en combineren dat altijd met het ophalen van inkopen bij ongeveer 100 leveranciers. Wij proberen daarin echt zo zuinig mogelijk te zijn. Niet alleen voor het geld, de diesel en de tijd, maar ook om het werk prettig te houden.”

Sebastiaan Bos vindt het dan ook mooi dat hij Finalist is voor de Duurzaamheidsprijs: “Zo wordt ons bedrijf nóg eens langs de meetlat gehouden en dat is altijd goed om scherp te blijven.”

 

Kievit – Sebastiaan Bos

www.kievitamines.nl

info@kievitamines.nl

071 – 401 9365

Sandtlaan 36-C14, 2223 GG  KATWIJK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.