Voorronde

Indoorvolkstuin wint de Publiekprijs met bewogen presentatie

‘Duurzaamheid is allang een profijtelijk bedrijfsmodel’

Katwijk, 15 maart. De Finalisten van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek zijn bekend. Wát wordt er de komende maanden van hen verwacht? “Op 10 oktober kan één van de vier Finalisten de uiteindelijke winnaar worden van de Duurzaamheidsprijs,” legde wethouder Martin Bilars uit Noordwijkerhout uit, “maar nu is de tijd aangebroken van ‘meten is weten’. De jury wil concreet zien welk resultaat het duurzame werken oplevert.” Hij zei dit donderdagavond tijdens de Voorronde van de Duurzaamheidsprijs waar de Finalisten werden bekendgemaakt.

Om de Finalisten nader aan te moedigen reikte de jury prijzen van ieder
€ 1.000 uit aan: Bollenstreekhout (Lisse/Noordwijkerhout), Kievit (Katwijk), Van der Slot Tulips (Voorhout) en Clusius Craft Distillers (Katwijk). Deze vier bedrijven krijgen tot 10 oktober de tijd om te bewijzen wat hun werkwijze oplevert. En de gemeenten zullen hen waar mogelijk ondersteunen met raad en daad. “En uiteindelijk is het ook de bedoeling dat hun voorbeeld weer anderen inspireert.”

 

Het gaat hard met duurzaamheid

“Toen ik vier jaar geleden begon als wethouder,” vertelde Arno van Kempen uit Teylingen, “waren wij trots op een project waar in één keer 400 zonnepanelen werden geplaatst. Kort geleden mocht ik inmiddels een project aftrappen waarin sprake is van 27.000 zonnepanelen. Duurzaamheid is allang een profijtelijk businessmodel. Dat vinden wij niet alleen prachtig, het ís het ook. De ontwikkelingen zijn heel hard gegaan. De overheid (het rijk, de provincie en gemeenten) zijn mee ontwikkeld. Die maken niet meer alleen maar milieuregels, zij geven ook advies en proberen verbindingen te leggen.”

 

Competitie begon met vele deelnemers

In de nieuwe opzet van de Duurzaamheidsprijs hadden drieëntwintig bedrijven en organisaties hun werk of initiatieven aangemeld. Daaruit koos de jury – die bestond uit oud-winnaars John Mijnders en Tom Otte, duurzaamheidsexpert Anke Schüttemeyer, ondernemersbestuurder Willem Heemskerk en wethouder Jacco Knape – negen ondernemers uit voor een presentatie op het podium. Dat waren naast de vier uiteindelijke Finalisten: EV Mobility (Valkenburg), VHGM (Hillegom), Raca Group (Hillegom), Indoorvolkstuin (Rijnsburg) en Repaircafé Teylingen (Sassenheim). Het leidde tot een vlotte rondgang langs elektrische vervoermiddelen, de inzet van bodemwarmte, het eerste gasloze bedrijf in de Bollenstreek en het nuttig hergebruik van afgedankte goederen.

Het publiek was vooral gecharmeerd door de presentatie van de Indoorvolkstuin. Daar wordt niet alleen biologisch geteeld, het is ook een voorbeeldtuin voor scholieren uit de omgeving over het duurzame boerenbedrijf. Zij kregen voor hun presentatie de Publieksprijs van € 500,-.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.