“Het is jammer, maar waar: de ziektekostenverzekeraars kijken alleen naar kosten, niet naar duurzaamheid.” In 2011 keek Wim Kaptein kritisch naar zijn productie van orthopedisch schoeisel. “Wij vonden dat dat veel groener moest kunnen. ‘De Groene Schoen’ lukte niet in één keer, maar wij hebben er flinke vorderingen mee gemaakt.”
Materialen, manieren van doen en zelfs de locatie van de productie zijn verduurzaamd: “Leesten van hout in plaats van PUR en het terughalen van productie uit de Philippijnen, om duidelijke voorbeelden te noemen.” ‘Groener’ werken is in zijn vak niet per sé verplicht, maar, zegt Kaptein: “Wij doen het tóch: wij willen toch voor de generaties na ons een leefbaarder wereld maken.”
Groot denken is duurzamer
“Wij moeten mensen aan het werk houden in de eigen regio. In de schoenproductie zijn mensen werkeloos geworden doordat die productie elders goedkoper kan. Dat is kortzichtig, zonde van het vakmanschap en je ziet meteen de opleidingen in elkaar zakken. Dus als ik groot mag denken, dan vraag ik mij af of ‘goedkoop’ opweegt tegen alle uitkeringen voor oud-schoenmakers. Het is alleen jammer dat zorgverzekeraars en ministeries alleen aan hun eigen belangen denken. Duurzaamheid kom ik niet tegen in hun contracten.”
Bekijk het hele interview op de Winnaars-pagina.