Duurzame ondernemers maken het de jury niet makkelijk

Bekendmaking finalisten Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek live bij BoBizzNizz van Bollenstreek Omroep op 12 juni

Er kan er maar één de winnaar zijn. Om die te bepalen gaat de jury van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek niet over één nacht ijs. Zij bezoeken alle acht genomineerde ondernemers voor een nadere kennismaking. Daar komen leuke, verrassende en vooral indrukwekkende onderwerpen over tafel. De jury moet nu beslissen welke vier Finalisten een prijs van € 1.000 ontvangen.

Hoeveel kilo karton kun je besparen in winkels en supermarkten? “Wij mikken op één miljard kilo – per jaar,” zegt Bram van Schijndel. Deze Noordwijkse ondernemer ontwikkelt een nieuwe, herbruikbare display voor winkelpromoties. “Wij groeien heel hard, zijn al met de grootste winkelketens in gesprek en hopen hiermee een nieuwe wereldwijde standaard neer te zetten.”

Het is maar één van de indrukwekkende getallen, waar ondernemers uit onze eigen streek serieus werk van maken.

Slimme ondernemers kijken kritisch naar grondstoffen

Een véél kleiner, maar net zo indrukwekkend getal is 2. Dat is het lifecyclegetal waar Glas Groenvoorzieningen op mikt. “Wij hebben kritisch gekeken naar onze belangrijkste grondstof voor beschoeiingen. In overleg met onze leverancier hebben wij een houtsoort gevonden die beter is dan tropisch hardhout. Bovendien groeit die boom twee keer zo hard als de economische levensduur van het hout dat eraf komt.” Voor Glas Groen is twee een heel mooi getal.

Iedereen betrekken bij je bedrijf

De jury is niet alleen geïnteresseerd in getallen. Jurylid en prijswinnaar uit 2016 John Mijnders let áltijd op de menselijke component van een onderneming. Hij kreeg bij Hoek Hoveniers te horen hóe zij niet alleen hun eigen medewerkers continu bij het bedrijf betrekken. Hoek Hoveniers zoekt voor zijn klanten ook graag naar ‘social return’: “Bijvoorbeeld door mensen uit de plaats van onze opdrachtgever het werk te laten doen. En in sommige gevallen zelfs omwonenden een rol te geven.”

Mens, Milieu en Maatschappij

De jury heeft het zichzelf dit jaar niet makkelijk gemaakt. Jurylid Anke Schüttemeyer: “Bij acht ondernemers vragen wij naar hun bedrijfsvoering en naar de resultaten die zij op het gebied van Mens, Milieu en Maatschappij willen behalen. Dan kijken wij ook nog naar Innovaties en naar de impact van het bedrijf op de streek. Veel werk, maar zeer de moeite waard.”

Bekendmaking Finalisten ‘live’ bij BoBizzNizz

In het radioprogramma voor ondernemers in de Bollenstreek, BoBizzNizz, maken wij op 12 juni de Finalisten bekend. Luister om 20.00 uur voor deze spannende tweede stap naar de Finale op 10 oktober.
BoBizzNizz wordt uitgezonden door de Bollenstreek Omroep op 105.3 FM en op de kabel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.