‘Het zijn allemaal goede ondernemers’

“Bij iedere investering in ons bedrijf proberen wij altijd één stapje verder te denken.” Thomas Clavaux vindt zijn inspanningen op het gebied van mens, milieu en maatschappij heel normaal. “Ook dat zijn investeringen waar je meer dan alleen geld aan verdient.” Het is ook nooit af: “Wij hebben nog een heel verlanglijstje voor verdere verbeteringen en blijven daarmee bezig.”

Gert van Soest (Chocolaterie Pierre), Marjolijn Balk (To Maat) en – winnaar – Thomas Clavaux (deBloemist.nl)

Volgens de jury presenteerde deBloemist.nl uit Rijnsburg zich in de voorronde al als een onderneming, die breed over duurzaamheid nadenkt en er bewust met bezig is. “Met zonnepanelen, warmtepomp, natuurlijke verlichting en een bewust verpakkings- en afvalbeleid. En na de Voorronde en de gesprekken met de Promotors nam hij nog meer stappen: nóg meer inkoop van bloemen met het hoogste MPS-certificaat, nóg meer lokale samenwerking en een samenwerkingsproject met kwekerij De Groene Cirkel. En allemaal als vast onderdeel van zijn bedrijfsvoering.” Het gaf de doorslag in de keuze van de jury.

Uitstekend ondernemerschap van alle Finalisten

“Als je mensen wilt overtuigen wat vaker vlees te laten staan, dan moet je met een prettig alternatief komen.” De smakelijke groenteburgers van To Maat worden met voornamelijk regionaal ingekochte ingrediënten bereid. De cacao voor de lekkernijen van Chocolaterie Pierre komen van verder weg: “Zij zetten zich in voor een faire inkoopprijs en voor bedrijfsmatige en maatschappelijke ondersteuning van de boeren in Afrika. Voor het roomijs gebruikt hij vanaf volgend seizoen biologische melk.”

“Álle deelnemers aan de Duurzaamheidsprijs – en al helemaal deze drie de Finalisten – behalen daarmee niet alleen goede resultaten voor duurzaamheid. Het zijn gewoonweg goede ondernemers.”

Corona, duurzaamheid, klimaatverandering

“Duurzaam ondernemerschap ‘vieren’ in een periode dat vele ondernemers zich staande moeten zien te houden in de golven van de corona,” zei wethouder Van den Berg van Noordwijk, “dat lijkt misschien ongemakkelijk.” Vele deelnemers trokken zich dit jaar terug uit de competitie, sommigen door nood, anderen omdat het werk niet bij te benen was. “Ook dat is goed ondernemerschap, het stellen van prioriteiten. Als wethouder wijs ik alvast op een derde golf: ook de klimaatverandering verdient onze aandacht. Wij gaan de komende jaren veel inzetten op de energietransitie.”

Wethouders Heleen Hooij (Teylingen), Karin Hoekstra (Hillegom), Sjaak van den Berg (Noordwijk) en Jeanet van der Laan (Lisse) met de winnaar
Wethouder Sjaak van den Berg maakt de winnaar bekend

Foto’s: Martine Goulmy © Nieuw Vennep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.