Het klinkt misschien wat ouderwets, maar voor Van Kesteren Schilders en Glas Groenvoorziening zit er in het hart van hun bedrijf – verf en hout – veel toekomst.
Duurzaam met technologie en medewerkers
“Verf op basis van lijnzaadolie komt langzaam op. Vooral bij monumentale panden wordt er naar gevraagd door architecten en aannemers. Dat zien wij graag nog groeien.” Loek van Noort legt uit dat de lijnzaad in de omgeving wordt geteeld en in Zaandam wordt geperst en tot olieverf gemengd. “Het is qua samenstelling en herkomst beslist duurzamer.” Hij neemt graag afscheid van de ongezonde chemische middelen.
“Ook om onze medewerkers goed gezond te houden. Wij zijn een betrokken bedrijf. Wij hebben medewerkers van 16 tot 67 jaar en die geven wij graag een veilige en gezonde loopbaan.” Van Kesteren werkt goed samen met het vakcollege Warmond om scholieren te informeren over banen en opleidingsmogelijkheden. “Wij investeren in onze medewerkers: met opleidingen, gezondheidsacties en een vitaliteitsbudget.”
En dan hebben wij het nog niet eens gehad over zijn nieuwe bedrijfspand: “Geen gasaansluiting, zonnepanelen die meer opbrengen dan wij nodig hebben en hemelwaterafvoer door een filtratiekelder.”
Duurzamer hout en social return op de juiste plek
“Ik kan bijna 70% van mijn hardhoutgebruik vervangen door de Cloeziana.” Dat zou een enorme verbetering betekenen, want het Cloezianahout gaat net zo lang mee als traditionele soorten, maar het groeit wel acht keer zo snel. “Tegen de tijd dat dit hout voor walbeschoeiingen vervangen moet worden zijn er twee nieuwe bomen gegroeid. In diezelfde tijd groeit er maar een kwart nieuwe hardhout boom.”
Ruud Glas is enthousiast geworden door een recent bezoek aan Zuid-Afrika waar zijn handelaar dit hout haalt. “Vooral ook omdat ik heb gezien hoe zorgvuldig het hout daar geteeld wordt, hoe ter plekke het hout bewerkt wordt en hoeveel mensen daar een baan aan hebben. Een deel van de opbrengst van een andere uitstekend bruikbare houtsoort uit Swaziland komt dáár ten goede aan Aids-wezen.”