Morgen komen Hoek Hoveniers en Pure Value aan de beurt

De jury van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek heeft de eerste van de acht genomineerden bedrijven bezocht. Jelle Smit en Jolijn Koopmans lieten van dichtbij zien hoe duurzaamheid onderdeel is van hun bedrijfsvoering.

Tom Otte (winnaar 2010) en John Mijnders (winnaar 2016) luisteren naar Jelle Smit

‘Ineens zie je overal mogelijkheden’

Voor Jelle Smit van Jelles Carcenter in Katwijk begon werken aan duurzaamheid met de plaatsing van zonnepanelen: “Dat was een eye-opener, want ineens zie je wat er in je garage allemaal slimmer, zuiniger en vriendelijker kan.” Jelle ging energieverspilling te lijf, installeerde waterloze urinoirs, kocht oplosmiddelvrije zeep. En zijn uitgangspunt bij onderhoud en reparaties was sowieso al ‘kijk eens naar goede gebruikte onderdelen’.
“En er zijn nog zoveel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld een verwarmingsketel installeren waar ik alle afgewerkte olie in kan opstoken. Als je het goed doet kan dat vrijwel emissievrij.”

De manier waarop Jelle omgaat met zijn mensen trok in de Voorronde op 4 april al aandacht van de jury. “Van ’s Heerenloo hebben wij maandelijks bezoek van de papierophalers, ik bied (snuffel)stages aan VMBO’ers en aan scholieren van het Limes praktijkonderwijs. Bij onze zorgverzekeraar heb ik hemel en aarde bewogen voor een goede regeling om een ernstig zieke medewerker te kunnen houden. Ik heb een ‘reïntegreerden’ in dienst.
Nu moet ik mijn collega’s alleen nog van hun dagelijkse portie Coca-Cola afhalen. Dat zou weer een stuk gezonder zijn.”

Jolijn Koopmans (Lemon Hill) en Anke Schüttemeyer (jury)

‘Weggooien moet je nooit doen’

“Wat voor beeld heb jij bij tweedehands kleding?”, vroeg Jolijn Koopmans van Lemon Hill aan de leden van de jury. “Maar mensen komen hier juist kleding brengen omdat ze het zonde vinden om mooie dingen ongebruikt te laten of zelfs weg te gooien.” En ongeveer een derde van dat aanbod is zelfs nog van dít seizoen: “Bijvoorbeeld online gekocht en vergeten op tijd terug te sturen of omdat het net niet bevalt.”
“Weggooien moet je nooit doen, breng het dan hier.” Lemon Hill is een onmisbare schakel tussen mensen die bewuster met hun kleding willen omgaan. “Kleding hoeft geen ‘wegwerp’-product te zijn, wij kunnen de levensduur ervan flink verlengen.”

Voor Jolijn is de samenwerking met andere winkeliers in Lisse ook belangrijk. “Het is nuttig en duurzamer om zoveel mogelijk mensen bínnen Lisse te laten winkelen. Dat scheelt hen flink wat reiskilometers.” Daarom probeert zij zoveel mogelijk gezamenlijke acties op poten te zetten. Zoals de Heere-Parade. “Dat is een modeshow van de kleding uit onze winkel. Daar ben ik drie jaar geleden mee begonnen. Ik werk daarin samen met inmiddels zo’n twintig andere winkels en restaurants die zijn gevestigd aan de Heereweg.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.