Zo komt de jury tot zijn oordeel

De jury van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek heeft zijn werk zorgvuldig gedaan. Om u daar een indruk van te geven verklappen wij hier hun recept. En wat zij ná de Voorronde van 15 maart gaan doen.

(V.l.n.r. op de foto: Tom Otte (winnaar 2010), Anke Schüttemeyer (expert duurzaamheid), Willem Heemskerk (bankier) en Jacco Knape (wethouder duurzaamheid). John Mijnders (winnaar 2016) staat niet op de foto.)

 

People, Planet en Profit

De deelnemers aan de competitie hebben antwoord gegeven op de volgende vragen:

  • Wat doet het bedrijf op het gebied van PEOPLE?
  • Wat doet het bedrijf op het gebied van PLANET?
  • Wat doet het bedrijf op het gebied van PROFIT?
  • Is het bedrijf bezig met het opzetten of uitbreiden van een duurzaam project?
  • Is het bedrijf/project Innovatief? Zo ja, waarom?

Bij het beoordelen van die antwoorden keek de jury naar  de mate waarin de ondernemer op de genoemde gebieden activiteiten ontplooit. Is dat meer of minder dan genormeerd?

De jury heeft dat niet alleen beoordeeld aan de hand van de ingeleverde antwoorden, maar ook door informatie over de bedrijven in te winnen.

Aan de hand van de twee laatste vragen is bovendien gekeken naar nieuwe initiatieven die nog opgezet worden.

 

Eerste lijst van negen voor de Voorronde

Doordat de vijf juryleden allen punten hebben gegeven voor deze onderdelen ontstond er een ranglijst van ondernemers. De volgorde van die ranglijst is grondig besproken. Omdat die ranglijst bepaalt welke negen ondernemers/initiatieven zich in de Voorronde kunnen presenteren werden vooral de plekken 7 tot en met 11 druk beargumenteerd.

De negen ondernemers krijgen op de Voorronde de gelegenheid zich te presenteren. En de jury krijgt de gelegenheid hen vragen te stellen over bijzonderheden. Bij die bijzonderheden gaat het vooral om dingen die de deelnemers niet in het aanmeldformulier hebben vermeld, maar die tóch van belang kunnen zijn. Voor iedere deelnemer liggen die vragen al klaar.

 

Juryberaad tijdens Voorronde

Na de presentaties zal de jury zich vooral buigen over de antwoorden die het tijdens de avond op zijn vragen krijgt. Uit negen ondernemers zullen zij dan vier Finalisten kiezen. Door de combinatie van eigen presentaties en juryvragen moet de jury tot een evenwichtig beeld kunnen komen.

 

Finalisten krijgen bezoek

Ná de Voorronde beginnen de vier Finalisten ieder weer op ‘nul’. Zij krijgen de tijd om de duurzaamheid van hun werk of initiatief nader te bewijzen. Dat betekent dat de jury werkmethoden gaat bekijken en opbrengsten wil meten. Dus mogen de Finalisten tussen nu en augustus bezoek verwachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.