Aandacht voor duurzaamheid maakt ondernemers creatief

“Wij zijn blij dat wij de ondernemers en de gemeenten de ruimte kunnen bieden die zij verdienen.” Rob de Kleijn, directeur van het Fioretti college in Lisse, richt met zijn collega’s de aula volgens de corona-normen in voor meer dan 100 bezoekers. “Dat moet goed gaan.”

Het Fioretti college is niet voor niets gastheer van de Finale: “Wij vinden het leuk om ondernemers over de vloer te krijgen. Onze docenten leggen graag contact met hen. Wij proberen steeds meer met bedrijven samen te werken bij het opleiden van onze scholieren.” Onder de landelijke vlag van ‘Sterk Techniek Onderwijs’ ontwikkelt de school diverse programma’s: “Over technologie en toepassing en over ondernemerschap. Hoe meer wij het bedrijfsleven naar binnen kunnen halen, hoe beter.”

Zijn duurzame ondernemers creatiever?

“Je zou het zomaar kunnen denken, wanneer je ziet wat ondernemers allemaal uit de kast halen om hun bedrijven duurzamer te maken.” Wethouder Jeanet van der Laan van Lisse is blij met de Finale in haar gemeente. “In de tien jaar dat wij deze prijs (samen met Hillegom, Teylingen, Noordwijk en Katwijk) uitreiken hebben wij al zoveel mooie initiatieven voorbij zien komen. Ondernemers tonen zich overigens niet alleen creatief met techniek, maar ook met wat ze mogelijk maken voor medewerkers en hoe ze samenwerken met hun omgeving. Die creativiteit verdient onze waardering. En waar mogelijk willen wij ondernemers helpen hun plannen te realiseren.”

Groenteburgers, bloemen en chocola

Dit jaar koos de jury drie Finalisten. Zij presenteren zich op de Finale-avond nog eenmaal aan publiek en jury. Sinds hun uitverkiezing tot Finalist hebben zij niet stilgezeten. “Wij zien opnieuw dat Finalisten een tandje bij zetten. Chocolaterie Pierre uit Hillegom is aan de slag gegaan met het uitproberen van biologische melk als basis voor hun roomijs, en heeft een energiecoach ingeschakeld op zoek naar nog meer energiebesparing. To Maat uit Voorhout stortte zich op extra promotie van de ‘eet geen dierendag’ op 4 oktober en koopt voortaan eieren van vrije uitloop-kippen in als ingrediënt van de groenteburgers. En deBloemist.nl begon een samenwerking met een kweker die mensen aan het werk heeft die aan het reïntegreren zijn.”

Met die extra inzet – en de verrassingen die zij tot de Finale bewaren – zullen zij proberen de jury te overtuigen.

Kom naar het Fioretti of kijk ‘live’ mee

Ondernemers en belangstellenden zijn welkom om de Finale bij te wonen. Behalve de Finalisten en deelnemers van dit jaar vertellen ook andere ondernemers over hun duurzame werk of plannen. “Er is, zoals altijd, genoeg te vertellen. Ondernemers zijn nooit klaar met duurzaam – met oog voor Mens, Milieu en Maatschappij – werken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.